19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Реставриран до безумие: Toyota Land Cruiser FJ45LV

Американци възстановиха супер редкия модел до по-добро от фабричното състояние

През последните години, ранните модели на Toyota Land Cruiser стават все по-ценни за колекционерите. Интересното е, че най-добрите екземпляри се търгуват по-скъпо, отколкото еквивалентен модел на Land Rover – най-големият конкурент на японската офроуд машина.

Американските реставратори от FJ Company добре знаят всичко това и са се концентрирали именно в ранните модели на Land Cruiser от серията FJ40. Момчетата от компанията взимат стари джипове и ги реставрират до съвършенство, което те кара да се съмняваш в истинността на снимките. Запознайте се с последния им проект, базиран на изключително рядката модификация FJ45LV.

Това е една от най-редките версии на моделното семейство FJ40. От нея са внесени само около 1000 бройки в Америка, като поне една очевидно е оцеляла и попаднала в ръцете на FJ Company, които са я възстановили. Купето представлява смесица от джип, комби и ван и изглежда доста грозновато, но очарователно в същото време.



Машината от снимките е била купена от американски ентусиаст преди много години. Той прекарал около десетилетие, събирайки всяка оригинална част, до която успее да се добере. Проблеми със здравето обаче го накарали да изостави проекта си преди да започне самата работа по него.

Впоследствие джипът попада в ръцете на частен колекционер, след което идва в гаража на FJ Company. По това време купето било силно ръждасяло, но напълно оригинално. Оригиналният двигател и оригиналната скоростна кутия били все още на борда, а огромният инвентар от педантично опаковани и описани части, който вървял заедно с колата, съдържал всичко необходимо за възстановяването й до първоначалното перфектно състояние.

С оглед на видното от снимките, дори бихме казали, че състоянието на този FJ45LV е по-добро от това, в което машината е излязла от завода. Въпреки че FJ Land Cruiser моделите са по-здрави от ядрени бункери, качеството на сглобката и дребните детайли никога не са били тяхна силна страна, дори по тогавашните стандарти. Все пак те са били използвани за работни коне. Именно това е и най-голямата заслуга на FJ Company при послединя им проект – изпипали са всичко до последния детайл.



Колекционер от Дубай е купил машината от реставраторите, но тя все още може да бъде видяна в шоурума на компанията в Маями, Флорида, след което ще бъде показана на тунинг салона SEMA в Лос Анджелис.

Ироничното в историята е, че от FJ Land Cruiser са били произведени повече бройки, отколкото от Land Rover, но сега японският офроуд експерт е далеч по-рядък и ценен. Вероятно ръждата има пръст в това.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:09 1
+ 0
- 0
sffsdf16381
 
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.