26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 легендарни соц-возила

Съветските и източноевропейските автомобили като цяло са силна и неразделна част от българското битие. Все по-малко виждаме Лади и Трабанти, но когато това се случи, по-възрастните от нас винаги си спомнят за времената преди демократичните промени. Тези четириколесни никога не са се славили с особено приятен за окото дизайн...меко казано! От друга страна доста от тях и днес могат да сложат в малкия си джоб някои прехвалени западни високотехнологични автомобили. Затова в следващите редове ще си припомним как изглеждаха пътищата ни преди няколко десетилетия и кои коли оставиха най-трайни спомени у българския шофьор.

Лада 2101

Може би най-масовият соц-автомобил. Любимият семеен седан или комби, а вероятно и един от най-мразените. Започва живота си като Fiat 124, който предлага просторна кабина, пружини на задното окачване и дискови спирачки на черитите колела. И докато Fiat постепенно разви идеите си, най-вече като дизайн, Лада сякаш застина във времето и до самия си край продължи да изглежда като тухла на колела. Десетки милиони автомобили от този модел са произведени от 1970 до 2012 година. А дори днес модификациите ВАЗ 2110, 2105 и 2107 продължават да се произвежда край Кайро, Египет.

Лада Нива

Това е бащата, майката и лелята на днешните офроуд автомобили. И го казваме без грам ирония. Първият сериен 4х4 монокок автомобил с независимо предно окачване. Родоначалникът на модерните кросоувъри, който вдъхнови Suzuki да направи Vitara. В момента у нас се продава за 16 860 лв с найлоните на седалките, което продължава да е отлична сделка. Да, ще трябва да се примирите със спартанското оборудване, но има възможност и за добавяне на екстри. При всички положения Нива е една от гордостите на съветския автомобилен ум, който и днес се представя повече от достойно на и извън пътя.

Trabant

Уникалният мъник, сътворен от памучни отпадъци и фенолова смола. За разлика от стотици други автомобили, двуцилиндровият му двигател е разпознаваем далеч преди да видите комичното купе да се задава. В периода 1957 - 1991 са произведени 3.7 милиона броя в родината му ГДР. Днес останалите в движение са с почти колекционерска стойност. Само се замислете - кога сте виждали закъсало през зимата Траби или задръстване, което да му се опре?

Wartburg 353

Разнообразието на стоки в ГДР съвсем очаквано не е било особено голямо. Затова и единствената алтернатива на Trabant е по-големият Wartburg, базиран на дизайн на БМВ от 1938 година. Снабден е с двутактов двигател с обем 993 куб. см с три цилиндъра. Голямото му предимство обаче е елементарната технология. Дефакто агрегатът има само 7 основни движещи се компонента, което го прави лесен за поддръжка дори за автомобилни лаици. Производството и търсенето му обаче толкова се разминават по онези времена, че понякога се налага да се чака и 10 години, след като машината е платена, за да стигне до собственика си. В по-късния си вариант се предлагаше с двигател от Volkswagen Polo.

Москвич 412

Когато Москвич открива своя магазин в Лондон през 1969 година, 300 от доставените 412 броя се разпродават като топъл хляб. Очевидно екзотичен на Запад, тук ние сме повече от свикнали с този седан, оцеляващ през жестоките препятствия на времето. Най-голямото му достойнство се крие под капака. Езиците говорят, че 1.5-литровият, 4-цилиндров двигател е вдъхновен от M10 агрегата на BMW. Освен това е изключително издръжлив на натоварване - в архива на спомените винаги изниква поне един такъв, очукан и клекнал на една страна, натоварен с щайги с ягоди или картофи.

Yugo (Zastava Coral)

Възпитаникът на завода в Крагуевац се произвеждаше съвсем доскоро - поточната линия спря през 2008 година след 28 години вярна служба на югославската, а след това и на сръбската икономика. Yugo е вдъхновено от Fiat 127 и предлага напречно разположен двигател и предно задвижване. В края на 80-те прави плах опит да пробие на американския и британския пазар, но успехът така и не отваря вратата на югославския автомобилопроизводител.

Dacia 1300

В периода 1969 - 2004 Dacia 1300 е един много разнообразен и достъпен румънски автомобил. Богата палитра предлага седан с 4 врати, купе с 2, комби с 5, пикап с 4 врати. Създаден е на базата на Renault 12, но с по-евтини материали и от по-неквалифицирани работници в северната ни съседка. Компанията модернизира непрекъснато модела, но когато французите погълнаха Dacia, решиха да заменят 1300 с базирания на Clio - Logan. В последната си година от производството 1300 се продава за 4100 евро, което си е направо народна цена, която е недостижима дори за наследника Логан.

Oltcit

Накратко историята е следната - румънският диктатор Николае Чаушеску решава, че трябва да има компактна алтернатива на Dacia 1300 и така се появява Oltcit. От Citroen са така добри да предоставят дизайн, оборудване и ноу-хау, за да стартира производствения процес в Крайова. Проблемът е, че крайният резултат е трагичен. Автомобилът меко казано не струва и въпреки че се продава на Запад и под марката Citroen Axel, французите го пласират по-евтино дори от 2CV. Дори името на Робер Опрон, автор на проекта от 1965, станал основа на Oltcit, не спасява модела. Днес в същата фабрика в Румъния се произвежда Ford B-Max и еднолитровите двигатели EcoBoost.

ГАЗ 69

Моделът, който никога не се е предлагал с твърд покрив, за да бъде годен за използване от армията при избухване на война (говорим дори за частните автомобили) е още един представител на руската кална школа. След края на Втората световна война някои производители взаимстват дизайна на застаналия под пагон Jeep Willys MB, като освен Land Rover и Toyota, ГАЗ също възприема концепцията. По време на Студената война машината става толкова популярна в Румъния, че местният производител IMS си издейства лиценз за производство на родна територия. Така се ражда IMS 57 през същата година, който след това е заменен от ARO M461. В началото на 70-те ГАЗ 69 е изнасян дори за Китай и Колумбия, преди производството да бъде прекратено през 1972 заради наследника УАЗ 469.

Tatra 603

Днес Tatra е истинска сила при камионите, но моделът 603 е абсолютен хит за времето си. Впечатлява с 2.5-литровия V8 двигател с въздушно охлаждане, монтиран отзад, както и с екстравагантното решение с шестте фара. Обичан от властта и често използван от нея, при появата си през 1956 хората се чудят дали не виждат хибрид между лимузина и съветски спътник. Луксът обаче не пречи на четириколесното да се поизцапа в пясъчника. С минимални модификации участва в 79 състезания от 1957 до 1967, печелейки...60 от тях!



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:26 1
+ 0
- 0
sffsdf8353
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.