22 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Финландец постави световен рекорд за бързо бутане на автомобил

Във Финландия беше поставен нов световен рекорд на Гинес за най-бързо избутване на автомобил. Рекордът е дело на Ит специалистът Юси Калионеми, който твърди, че това не е било тест за груба сила, а по-скоро е представлявало един огромен пъзел. 

13 минути и 26 секунди. Толкова е било нужно на Юси Калионеми, от град Нокия, Финландия, да избута автомобил, тежащ 2,100 килограма, в разстояние на една миля (или точно 1,609.34 метра), и да може да претендира за световния рекорд. Този резултат подобрява предишния с почти две минути. Гинес официално потвърдиха рекорда за „Най-бързо време за избутване на автомобил за една миля“.

Рекордът беше поставен на тестовата писта на Nokian Tyres в Нокия. За постижението, Калионеми използвал собствения си автомобил, SU Saab 97-X от 2006 г., наричан на галено “Röhkö”. Колата е с гуми Nokian Hakkapeliitta R3 SUV, които имат много добро съпротивление при търкаляне. Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres, е седял на шофьорското място.

Идеята за бутане на кола се появила случайно. Юси Калионеми страдал от болки в гърба и започнал рехабилитационна терапия, изтласквайки тежка кутия във фитнеса. В даден момент започнал да мисли за това какво друго може да прави и в търсенето си попаднал на идеята за бутане на кола на сайта на Гинес.

Калионеми казва, че не го интересува особено това дали завършва първи или последен в дадено състезание. Той по-скоро се интересува от решаването на проблеми и подреждането на общата картина. Проектът дори довел до изобретение, което има заявка за патент. Заедно с негов приятел, Калионеми създал дистанционно управление, който му позволява сам да завърта волана по време на тренировките, без да е нужен шофьор.

Юси Калионеми тренирал в тестовата писта на Nokian Tyres в град Нокия, Финландия, където се намира централата на първокласния производител на гуми. Претендентът за световния рекорд и компанията са обединени от сходните си нагласи. По време на изпълнението на рекорда били използвани и записвани множество данни, тъй като в проекта участвали и Myontec Oy, които специализират в смарт екипировка и мониторинг на мускулатурата, а също така и компанията за спортна електроника Polar Electro Oy.

Максималният пулс по време на изпълнението е бил много нисък, само 164 удара в минута, въпреки че скоростта постепенно се увеличила през първите 100 метра и достигнала 10.4 км/ч. Мускулната активност е била приблизително 41% от измерената максимална стойност. Около средата на изпитанието, Юси е използвал 35% от мускулната си сила.

Юси Калионеми има и рекорд за „Най-бързо избяган маратон, носейки 27.2 килограмов товар (60 фунта) на гръб“: 4ч, 34 минути и 24 секунди. Изобретил е дистанционно управление за тренировки, със заявка за патент. На 47 години е и живее в град Нокия.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:07 2
+ 0
- 0
sffsdf37756
Diesel
Рейтинг : 1038
25.02 2022 в 23:37 1
+ 0
- 0
https://commonrail.bg/testinjectors2/
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.