19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

9 май в автомобилната и мотоциклетната история

Ето някои от по-важните и интересни събития от света на колела, белязали датата 9 май:

1911: Томас Флахърти (Thomas H. Flaherty) получава патент за “Сигнал за пресичане” ("Signal for Crossing") - първият американски патент за бъдещите светофарни системи.

1943: роден е Сантяго Хереро (Santiago Herrero) - испански мотоциклетен състезател. Състезава се за отбора на Ossa, като има две победи в клас 250 сс през 1969 и 1970 година.

1950: Основан е испанският автомобилен производител SEAT (Sociedad Española de Automóviles de Turismo). Конгломератът е рожба на държавния индустриален холдинг Instituto Nacional de Industria. Седалището му е в Марторел, Испания, недалеч от Барселона.

SEAT започва живота си чрез производството на автомобили по лиценз на италианската компания FIAT. През 1982 година, съглашението е преустановено, а сямо няколко години след това, испанският производител минава под контрола на Volkswagen – първоначално частично, а след това напълно.

SEAT е произвел близо 20 милиона автомобила до момента, като близо ¾ от производството е предназначено за износ. Марката е доста популярна в Европа, и не само, макар че е сочена за не особено печеливша на фона на останалите подразделения на VAG групата. Въпреки това, испанците са ни дали култови модели като SEAT Ibiza, Toldeo и Leon, а тази година пуснаха и своя първи SUV – Ateca.

1973: роден е Матиас Андеръс (Mattias Anderson) - шведски автомобилен състезател и коментатор на Евроспорт.

1988: роден е канадският автомобилен състезател Джон Райън Фицпатрик (John Ryan “J.R.” Fitzpatrick) - най-младият пилот, печелил сериите NASCAR Super Series през 2006 на само 18 годишна възраст.

1992: колумбийският състезател Роберто Гуереро (Roberto Guerero) поставя рекорд в Indianapolis 500, достигайки средна скорост 232.483 мили/в час с машина Lola-Buick.

2008: състои се премиерата на високо-бюджетния филм Speed Racer, базиран на едноименен японски комикс от 60-те години на миналия век. Създатели на продукцията са братята Лари и Анди Уашовски – създатели на легендарната лента „Матрицата”. Лентата разказва за приключенията на 18-годишния състезател Speed, чието семейство се е посветило на създаването на състезателни автомобили.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:21 1
+ 0
- 0
sffsdf10860
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.