26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Девет коли, за които не знаете, че са създадени с помощта на Lotus

Марката Lotus е световно призната в производството на прекрасни спортни автомобили. Малко от Вас обаче знаят, че компанията има къде пръст, къде цяла ръка в разработката на различни модели на конкуренцията. Дали за двигател или шаси, винаги се намира кой да вдигне телефона и да призове за помощ. Ето и някои от може би изненадващите модели, които може би нямаше да съществуват, ако от другата страна на телефона от Lotus не бяха казали заветното "Да"...

Aston Martin V12 Vanquish

Връзките между Aston Martin и Lotus не са една или две. Като започнем от новия тест-пилот на Aston Martin - Мат Бекър , който заемаше тази длъжност в Lotus в продължение на 26 години, та до модела Vanquish V12. Според колегите от Car&Driver от Aston Martin са потърсили конкуренцията за помощ при разработването на Vanquish. Историята не казва точно в какво се е изразила тази помощ, но се отбелязва, че намесата е била сериозна. Това пък може би означава, че в почти всеки Aston Martin днес живее по един Lotus, защото именно платформата на Vanquish се използва за развитието на доста от моделите на компанията.

Chevrolet Corvette ZR-1

За кратък период в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век Lotus е собственост на General Motors. Когато американците решават да направят култовия Corvette ZR-1, те се обръщат към британските си подчинени, но не за купето, а за двигателя. Островитяните извличат от малоблоковия двигател с два горно разположени вала цели 380 к.с.

DeLorean DMC-12

Ако DeLorean DMC-12 и Lotus Esprit Ви се струват съмнително близки като дизайн, то не бива да се изненадвате. Когато Джон Делориън решава да започне по-сериозно производство на измисления от него автомобил, ограничените му финансови ресурси го карат да се обърне към Lotus за шасито и купето на DMC-12.

Hyundai Genesis

Това едва ли сте очаквали. Шасито на Genesis е разработено от инженерите на Lotus и може би това е и една от причините автомобилът да е с толкова удобно и приятно управление.

Dodge Spirit R/T

От трите големи американски производителя Lotus има най-слаби връзки с Chrysler. Най-слаби обаче не означава никакви. В началото на 90-те години британците помагат с направата на 2.2-литровия редови двигател с турбо за Spirit R/T. Агрегатът е с мощност от 224 к.с.

Isuzu Impulse

От Isuzu са били толкова доволни от помощта на Lotus относно шасито на автомобила, че с радост изписват отстрани на своя Impulse "управление от Lotus". Връзката между тогава притежаваната от GM компания и британския автомобилопроизводител е била широко прокламирана на всички нива на рекламиране на модела.

Talbot Lotus Sunbeam

Lotus е популярна марка в автомобилния спорт, но предимно за този, който е неразделен с асфалта и затворените трасета. От компанията обаче имат и известен опит с ралитата чрез проекта Talbot Lotus Sunbeam. Прецизната работа на инженерите даряват стандартния Talbot с по-добър двигател и шаси, способно да се справя и по трасета с по-малко сцепление.

Vauxhall Lotus Carlton

В началото на 90-те BMW все още не беше сред най-силните при представянето на седаните. Баварците стават лесна плячка на Острова, когато от Lotus решават да "пипнат" скучния Vauxhall Carlton. Добавени за още 0.6 литра към работния обем на двигателя, две турбини и ново окачване. Всичко това завършва като вълнуваща машина с 377 к.с., която спокойно може да се справи с повечето Ferrari-та от този период и предизвиква истинска вълна от екшън приключения по английските пътища.

Ford Lotus Cortina

Може да се каже, че Ford Lotus Cortina е бащата на предишните модели. Lotus инсталира легендарния си 4-цилиндров twin-cam, използва алуминий за купето и прави специално окачване, което превръща уличният автомобил в състезателен.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:24 1
+ 0
- 0
sffsdf9823
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.