25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Bosch с услуга за споделено ползване на електроскутери в Берлин

Bosch пуска нова услуга за споделено ползване на електрически скутери – Coup, в Берлин. Coup, дружество на Бош, вече осигурява на жителите на Берлин нова транспортна опция с прост ценови модел. Потребителите могат да намират, резервират и използват най-близкия до тях e-скутер по всяко време.

„С Coup Бош реализира първия си бизнес с крайни клиенти и създава нов независим бранд”, казва д-р Маркус Хейн, член на Управителния съвет на Бош, който е отговорен за проекта. Двеста свързани и изцяло електрически скутера, произведени от Gogoro, водеща марка при e-скутерите, ще бъдат на разположение при стартирането на услугата в Берлин.

Характерни за големите градове са задръстванията и недостигът на паркоместа, но също така и стремежът към повече индивидуална мобилност. „Coup иска да помогне в справянето с предизвикателството на придвижването в града”, казва Хейн. Най-вече младото поколение търси повече мобилност и гъвкавост – притежанието на превозно средство обаче вече не е задължително. „Изискванията на съвременната мобилност се променят. Бош иска да участва в тази промяна със собствени услуги и решения”, допълва Хейн.

Ето защо компанията вече работи по решения за управление на свързаното паркиране, облачна услуга за управление на автопарка, както и приложение за мобилно асистиране, което подпомага мултимодалното използване на различни видове транспорт. Новата споделена услуга на Coup представлява още един градивен елемент в сферата на мобилните решения.

Първоначално 200 свързани скутера ще бъдат налични за използване в центъра и някои от кварталите на Берлин – Пренцлауер Берг, Фридрихсхайн и Кройцберг. След достигане на дестинацията си, потребителите просто могат да паркират скутера където и да е в тези райони.

Скутерите развиват максимална скорост от 45 км/ч и всеки над 21 години, който притежава шофьорска книжка за автомобил или мотоциклет, може да се възползва от тях. В багажното отделение под седалката се намират предпазната каска и двете сменяеми батерии. В бъдеще е предвидено да бъде осигурена още една каска.

Е-скутерът може да измине 100 км, като клиентите не трябва да се безпокоят за зареждането – Coup ще се погрижи вместо тях. Ценовият модел включва такса за неограничено ползване, като срещу 3 евро скутерът може да се ползва 30 минути, а срещу 20 евро – цял ден. Тази услуга е достъпна посредством приложение, чийто интерфейс прави лесно намирането и резервирането на скутер, както и заплащането на потребителската такса. Отварянето на отделението за каската също може да се контролира чрез смартфон, който се свързва със скутера чрез Bluetooth.

По този проект Coup си сътрудничи с азиатския стартъп Gogoro. Основан през 2011 г., Gogoro бързо се превръща в глобален лидер за свързани и електрически скутери, които вече са налични и по европейските пътища благодарение на Coup.

Характеристиките и настройките на платформата за споделено ползване нa е-скутери са създадени в тясно стратегическо сътрудничество с BCG Digital Ventures, дъщерно стартъп дружество на Boston Consulting Group. „Заедно с Coup ние работим съгласно MVP концепцията (Minimum Viable Product). С пилотната версия навлизаме бързо на пазара, за да развием услугата чрез метода „Тествай и учи“, съвместно с потребителите“, казва Мат Шуберт, отговорник по проекта „Мобилни услуги“ и управител на Coup Mobility GmbH. „В близкото бъдеще ще видим в кои градове има най-голямо търсене. Въз основа на това постепенно ще въведем услугите си в нови локации.“



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:12 2
+ 0
- 0
sffsdf15075

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:05 1
+ 0
- 0
sffsdf15075
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.