28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Да "копаеш" биткойни с Tesla Model S?

Манията по биткойн и така наречените "криптовалути" е по-голяма от всякога, осбено след като стойността на един биткоин стигна 10 000 долара и стойността на пазара се оценява на 170 милиарда долара. Сега, светът на биткойн се среща с друг иновативен свят - този на Tesla, след като собственик на ековозилото реши да си направи "мина за копаене" на виртуални пари в електромобила си.

За тези, които не са много запознати с биткоин и другите криптовалути, ще поясним, че те изискват мощни видеопроцесори и доста електроенергия за процеса на "копаене", при който се валидират транзакции и се поддържа т. нар. блокчейн. А за да можеш да използваш много електричество за работа, то трябва да е на много изгодна цена.

Решението на горния казус се крие в безплатното зареждане с електричество, което се предлага за електромобилите Tesla. Ентусиастът монтирал в багажника система от видеокарти и друг компютърен хардуер, които да се захранват от батериите на автомобила. Първата идея дори била да се използва компютъра на автопилота, но затрудненият достъп до него, отказал мераклията.

Според специалисти, компютърната система на снимката по-горе не е за биткойн, тъй като липсват специфичните дънни платки, но пък може да е за някоя друга от криптовалутите. Но поставят условието, че собственикът трябва да е в програмата за безплатно зареждане за Model S и Х. Която пък вече започва да търпи ограничения и на годишна база се отпускат безплатно определени зареждания на батериите.

Според други, снимката си е обикновен майтап, тъй като oт подобен процес на копаене на криптовалути в електромобила би трябвало да настане адска жега, която от своя страна да увреди компютърната "мина", да не говорим, че ако има човек в колата ще се свари жив. И въобще, извън безплатното електричество, други предимства на подобен метод няма. Да не говорим, че по подобен начин батериите на Tesla ще се амортизират доста бързо и не е ясно дали ентусиастът ще успее даже "да избие" електрокара с виртуалната валута.

Любопитната новина в цялата тази работа е, че създателят на Tesla Илън Мъск, се счита за създател на биткойн от много хора по света. Слуховете варират от това, че Мъск направил валутата заради глобалната криза, до това, че тя се тества, за да може да бъде използвана след колонизацията на Марс. В подкрепа на слуховете е фактът, че Мъск е създател на разплащателната система PayPal, но той самият лично се изказва против виртуалната валута, в редките моменти, в които говори за нея.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29827
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.