27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Още 300 електрически таксита тръгват в София

В София ще се движат все повече електрически таксита, каквато е и тенденцията в Европа – постигане на екологичен и устойчив общодостъпен градски транспорт. Компанията Yellow! продължава да разширяват своя електрически автопарк. До края на годината нови 30 електромобила Kia Niro ще бъдат на разположение на клиентите като това е само първата част от поръчаните 300 броя, които поетапно ще навлязат в автопарка на превозвача.

Kia e-Niro е оборудван с 64.8 kWh батерия, която гарантира пробег от 460 км с едно зареждане. Освен че напълно препокрива възможностите на автомобил с ДВГ, електрическото такси е с обем на багажното отделение от 475 л, напълно задоволяващ пътуващите от и за Летище София.

Кросоувърът е оборудван с най-съвременни технологии за сигурност, включително камера за движение на заден ход, FCA, ABS, ESC, HAC, MCB (Multi Collision Brake), LKA (Lane Keeping Assist), “Battery saver" система предпазваща акумулатора, "Cruise Control" система за поддържане на зададена скорост, MSLA (Manual Speed Limit Assist) ограничител на скоростта и др.

Партньорството между Киа България и Yellow! датира от 2004г., когато е доставен първият автомобил Kia Rio. Към настоящия момент автопаркът на Yellow! включва над 2 300 модела с марка Kia. Преди няколко години стартира и пилотният проект на компанията с Kia е-Soul, който продължава да оперира като първото редовно електрическо такси в София.

Новата стъпка напред към електрическата мобилност е увеличаването на автопарка с още 30 електромобила, като в дългосрочен план компанията се ангажира да премине изцяло на автомобили с електрическо задвижване от Киа България.

В допълнение към екологичния автопарк, таксиметровата компания инсталира и нови 3 зарядни станции, което обособи паркинга на компанията в локацията с най-много подобни станции в града. 50 kW DC зарядни станции Hypercharger са с по 2 CCS конектора, което дава възможност за зареждане на 6 електромобила едновременно. Станциите са включени в иновативна платформа за зареждане на електрически превозни средства – Kia Hypercharge.

Компактният кросоувър Niro се предлага с три съвременни, високоефективни електрифицирани задвижващи системи с предно предаване (FWD) - хибридно електрическа (HEV), plug-in хибридна (PHEV) и електрическа с акумулаторни батерии (BEV). От лансирането на второ поколение Niro през юли 2022г. до момента у нас са реализирани над 200 продажби.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.