26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рециклиране на автомобили

Рециклиране на автомобили

Процесът по оползотворяване на излязло от употреба моторно превозно средство започва след като колата вече е предадена на съответната организация, която има разрешения за извършване на такъв тип дейности.

Законът за опазване на околната среда и последващите нормативни актове за управление на отпадъците имат строги правила за издаване на разрешителни, с които се позволява извършването на такива дейности.

Операции в процеса на рециклиране

Самите дейности по разкомплектоване се наричат операции в процеса по рециклиране.

Рециклирането на стари автомобили се извършва в специални места, пригодени за целта. Всеки килограм скрап се рециклира природосъобразно и икономично. Ценните суровини се използват повторно в производството и по този начин се щади околната среда.

Контролираното предаване, подготовката, демонтажът и рециклирането на остатъка от автомобила се извършва на 4 природосъобразни етапа за рециклиране на автомобили.

Четирите фази в процеса на рециклиране

Рециклирането на автомобила започва с контролираното му предаване на оторизирано място или в оторизиран за целта демонтажен сервиз. Тук се издава сертификат за рециклиране, който е необходим за по-нататъшната процедура при спиране на автомобила от движение.

Отстранява се акумулаторът, въздушните възглавници и пиротехническите части се обезвреждат. Същинското рециклиране започва с източване на течностите от автомобила на определено за целта място. На това място се източват, например, фреонът и спирачната течност, антифризът, маслото на мотора и на предавателната кутия, горивото се изсмуква със специално приспособление.

Различните течности се сортират в съответни съдове и се съхраняват или рециклират в съответни заводи.

При демонтажа частите, които могат да бъдат използвани отново, се заделят. Например разглобените от специалисти двигатели се подготвят в специални места за прецизно рециклиране. Ценните материали като благородните метали от катализатора се рециклират в отделен цикъл.

Пластмаси, текстил, метали се използват отново.

Тънко шредиран скрап

Останалите части на автомобила се транспортират за по-нататъшна обработка в съответни шредерни инсталации за скрап, където останалите части от автомобила се нарязват и сортират.

В процеса на шредиране металният скрап се смила до парчета с големина 5 – 10 см и се отделят черните от цветните метали. Полученият материал – шредиран метален скрап, представлява краен продукт – ценна суровина за металургичните заводи.

За изпълнението на гореспоменатите дейности „Екометал Инженеринг“ ЕООД притежава необходимите разрешителни документи, мощности, съоръжения и капацитет за изпълнение на поставените цели

Компанията първа въведе системата за заплащане на старите автомобили и взимането им от място. До момента компанията е преработила над 130 000 автомобила.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:04 1
+ 0
- 0
sffsdf39220
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.