28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Заводът на Skoda все пак в Турция?

Германски медии тиражират информацията, че новият завод на Volkswagen Group, определен за модели на Skoda и Seat, все пак ще бъде построен в Турция. По информации във водещи издания като Handelsblatt, на предварителен етап, корпорацията е предпочела Измир, пред българските терени около София и Пловдив.

Ще ви припомним, че България, заедно с Турция, Румъния и Сърбия бе сведена до една от възможните локации за фабриката. На по-късен етап, изглеждаше ясно, че от Volkswagen са стеснили избора си между нас и южната ни съседка, елиминирайки последователно румънците и сърбите.

Сега, Handelsblatt се позовава на анонимни източници от концерна, които са заявили, че макар все още в надпреварата да са две държави, предварителният избор е в полза на турците. Няколко са факторите, които предопределят избора на германския гигант: На първо място, турското правителство се е ангажирало да осигури мощна финансова подкрепа, за да покрие преки разходи по изграждането на завода.

Освен това, се счита, че Турция е страна с многобройна квалифицирана работна ръка, по линия на дългогодишните традиции в производство на автомобили. Не е за пренебрегване и фактът, че вътрешният пазар в страната е десетки пъти по-голям от българския.

България, от своя страна, имаше предимството, че е част от Европейския съюз, както и това, че нивото на заплати у нас е несравнимо по-ниско с останалите източноевропейски страни в блока, включително по-ниско и от съседна Румъния. По лично мнение на нашия екип, евентуално разколебание по отношение на завода, би могло да се припише в опитите на големите политически сили у нас да се заиграят с него преди европейските избори, за да извлекат дивиденти. A Volkswagen е прекалено голяма корпорация, за да играе по свирката на дори на германското правителство, камо ли по тази на малки страни от бившия соц блок.

Все пак, разговорите с правителствата на двете държави - кандидатки, още не са приключили. Има някакъв, макар и микроскопичен шанс, решението на Volkswagen да се промени, но повечето специалисти в бранша са скептични. Остава да видим официалното решение, което ще стане ясно в началото на есента.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:13 2
+ 0
- 0
sffsdf35534
+ 16
- 4
Защо..."все пак в Турция"!? Някой да е казвал,че ще бъде в България.....освен сънищата на Борисов,разбира се....!?
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.