29 февруари 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Португалия изкара 4 дни само на ток от вятърни централи

Когато стане въпрос за възобновяеми енергийни източници в Европа, всички приемаме за лидери в областта Германия, Холандия и скандинавските нации Дания, Швеция, Норвегия и Финландия. Останалите страни никога не са били толкова отворени към идеята за използване на по-екологични начини за производство на електричество и още разчитат на електроцентрали, горящи въглища и други фосилни горива.

Точно след началото на финансовата криза през 2007 г., една от най-засегнатите страни в Европа беше Португалия. По това време икономиката в страната не беше достатъчно силна, за да се справи с новите предизвикателства, в резултат на което безработицата скочи рязко. Зависимостта на страната от туризма си пролича именно по това време, когато хората започнаха да внимават повече за това колко пари харчат и съответно започнаха да пътуват по-малко. Всичко това присъедини Португалия към Гърция и Ирландия в отбора на страните, които бяха на ръба на фалита.

Все пак обаче, португалците успяха да преминат през кризата, а днес регистрират рекордно производство на електроенергия от възобновяеми източници. Ветровитото крайбрежие, както и фактът, че жителите й са свикнали да пестят ток, помогна на Португалия да задоволи потреблението си на електроенергия само от възобновяеми енергийни източници в продължение на цели 107 часа!

Португалия закри всичките си въглищни мини през 1994 г., но продължи да внася и да използва твърдото гориво в редица от своите електроцентрали. Зависимостта на страната от фосилни горива, обаче, намаля прогресивно, а бъдещето й изглежда все по-обещаващо. Най-важният източник на енергия за Португалия идва от биомасата, а след нея се нареждат водните и вятърни турбини.

В останалата част на Европа, много други рекорди също бяха счупени. Англия успя да задоволи нуждите си от електричество, без да изгори нито килограм въглища в продължение на един ден. На 16 май в 2:00 часа следобяд, Германия успя да генерира 99.3% от необходимия ток само от вятърни турбини. Междувременно, Дания е абсолютният лидер по този показател, тъй като успява да произведе 140% от тока, който използва, единствено от вятър.

Всичко това означава, че възобновяемите източници на енергия наистина са бъдещето, а използващите електричество моторни превозни средства оставят все по-малък въглероден отпечатък върху околната среда.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 2
+ 0
- 0
sffsdf11281
Izalina
Рейтинг : 29585
19.05 2016 в 11:31 1
+ 6
- 1
А е безумно тъпо, че всички наши подобни инсталации, не малко на брой, не работят на пълна мощност, при все че имат сериозен капацитет. За екологията чудесно, ама като заиграят интересите на енергийния пазар нещата стават алогични.
 
Още от : Еко
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.