19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Българска победа в Balkan Offroad Rally 2022

Дончо Цанев и Зорница Тодорова с титла в „кралския“ клас на международния офроуд маратон

С българска победа в класа на автомобилите завърши международния рали-маратон Balkan Offroad Rally 2022. В шестдневната надпревара, която се проведе в Румъния за десетото си юбилейно издание, взеха участие 4 български екипажа, като един от тях – този на Дончо Цанев и Зорница Тодорова, грабна победата в класа на високопроходимите автомобили.

На стартовата арка в град Сигишоара застанаха 111 високопроходими машини от всички класове – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV-бъгита и автомобили. В класа на автомобилите освен Цанев и Тодорова стартираха също тандемите Атанас Васев – Павел Радев и Георги Вуков – Георги Шейнов (и двата тима с машини Nissan). При бъгитата участие взеха Константин Чолаков и Ивайло Жеков, които вече имат титла от Balkan Offroad с автомобил през 2018 година.

И докато за изброените три екипажа състезанието бе доста тежко, то за Дончо Цанев и Зорница Тодорова екстремните терени на Трансилвания се оказаха не толкова трудни за покоряване. Въпреки че техният състезателен прототип разчиташе само на задно задвижване, а не на 4х4 система, българите успяха да вземат 3 от 5 етапни победи в трасето с дължина от 1400 километра, над 1000 от които – срещу хронометъра, в петте състезателни дни. Родният екипаж успя да завърши международната надпревара с аванс от над 18 минути пред полския тандем Ярослав Андреевски - Мацей Радомски (Toyota). Третото място в класа бе за победителите от първото издание на Balkan Offroad през 2011 година Йорг Грюнбек и Томас Дасингер от Германия с Mercedes.

Освен първата си победа тази година, Дончо Цанев има две втори и едно трето място в международната надпревара. Навигаторът му Зорница Тодорова пък е двукратен шампион от ралито в класа на SSV-бъгитата, където бе ко-пилот на Цанко Цанков. С тазгодишният успех, България има общо 6 победи при автомобилите за 10-те издания на надпреварата, като освен титлата на Чолаков и Жеков, с по две победи в годините се отчетоха екипажите Десислав Славчев - Маргарита Стайнова и Петър Ценков – Иван Маринов.

В класа на мотоциклетите победител в Balkan Offroad Rally 2022 стана полякът Крищоф Ярмуз (KTM), а при ATV-четириколките триумфира сънародникът му Рафал Явиен (Polaris). При SSV-бъгитата победата грабна тандемът Томас Залескас - Аидас Бубинас (Can Am) от Литва, а в паралелната надпревара Balkan Extreme триумфира естонецът Хардо Мере, навигиран от румънеца Мариус Поп.

Главен организатор на Balkan Offroad Rally е българският офроуд доайен Александър Ковачев, който работи с екип от над 80 професионалисти от цяла Европа за подготовката на RBI Series – група международни офроуд състезания, в които освен Balkan Offroad влизат още Fenix Rally в Тунис и легендарното рали Breslau, което се провежда в Полша.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:04 1
+ 0
- 0
sffsdf39344
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.