19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Balkan Offroad Rallye се завръща с юбилейно издание

Международният офроуд маратон отбелязва 10-ия си сезон на изцяло нов терен

Balkan Offroad Rallye се завръща на международната моторспорт сцена след двугодишно прекъсване, след точно 10 дни. Най-голямото офроуд състезание на Балканския полуостров се възражда за своя 10-годишен юбилей, като ще се проведе на изцяло нов терен. След 9 години на територията на България, сега надпреварата залага на домакинство от съседна Румъния, в красивия планински регион на Трансилвания, за едно впечатляващо издание от 25 до 30 септември.

Всъщност, новата територия е по-скоро завръщане към корените, тъй като именно в северната ни съседка се проведе първото издание на ралито през 2011 година. Румъния има много добри традиции в моторните спортове и по-специално в офроуда. Страната предлага фантастични терени в гъсти гори, планини и полета, като участниците в Balkan Offroad Rallye 2022 ще се насладят на технични трасета, сложна навигация и спиращи дъха пейзажи. Офроуд доайенът и организатор на надпреварата Александър Ковачев, работи в тясно сътрудничество с местните автомобилни и мотоциклетни федерации, които осигуряват пълна подкрепа за протичането на международния маратон.

Юбилейното издание на Balkan Offroad Rallye ще предложи 5 пълни състезателни дни между 25 и 30 септември, плюс един допълнителен ден в началото за церемониален старт и квалификационен етап (пролог). Стартът на надпреварата ще бъде в красивия град Сигишоара, част от Световното наследство на Юнеско, а финалът ще е в историческия град Алба Юлия. Двете населени места ще приютят и биваците на надпреварата.

На старта на Balkan Offroad Rallye 2022 се очакват над 120 състезателни машини от всички класове – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV бъгита и автомобили, които традиционно ще карат в двете основни категории – Cross Country, в стила на големите рали-маратони като „Дакар“, „Мароко“ и „Пътя на коприната“ и Extreme, където добре подготвените джипове ще трябва да се справят с тежки препятствия като стръмни склонове, блата, реки и т.н. В допълнение, в състезанието вече традиционно има и категория Discovery, в която участници с различни оф-роуд машини ще карат част от трасетата, но без натиска на хронометъра.

Маршрутът в скоростната категория на Balkan Offroad Rallye 2022 включва около 1400 километра, над 1000 от които ще са специални етапи. Екстремната категория ще е с доста по-къси, но за сметка на това изключително тежки и технични трасета. На старта в Сигишоара се очакват състезатели от почти цяла Европа, включително и страната-домакин, като състезатели ще пристигнат също от Казахстан, САЩ, Австралия и Южна Африка.

Традиционно, ще има и българско участие в маратона, и то доста силно. Победителите от 2018 година в класа на автомобилите Константин Чолаков и Ивайло Жеков се завръщат за нова титла, но този път ще я гонят в класа на по-компактните SSV-бъгита. Завръщане прави и вицешампионът от 2016 и 2017 и бронзов медалист от 2018 година при автомобилите Дончо Цанев със своя уникален прототип. Негов навигатор пък ще е двукратната шампионка със SSV от Balkan Offroad (2015 и 2019 г.) Зорница Тодорова. Дебют в ралито ще направи екипажът Георги Вуков – Георги Шейнов с джип Nissan.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:04 1
+ 0
- 0
sffsdf39332
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.