25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Има ли интрига след предпоследния етап на рали Дакар 2022?

Краткият отговор е "да", но само в някои класове

Ден преди финала си, рали Дакар 2022 успя да ни поднесе някои изненади и промени, но те засегнаха само част от състезателните категории. И по-точно само в две от тях - тези на мотоциклетите и SSV-бъгитата. И докато при двуколесните тазгодишната надпревара бе доста шарена и общо взето нямаше един ден без различен лидер, то при маломерните болиди бе счупено едно крехко статукво. А не липсваха и драми при автомобилите.

Започвайки с мотоциклетите, Сам Съндърленд успя да си върне водачеството в генералното класиране. Пилотът на GasGas завърши 346-километровата условна обиколка около град Биша с второ време и успя да детронира от върха Адриан Ван Беверен.

Водещият пилот на Yamaha заедно с още някои от първите стартирали пилоти изгуби страшно много време малко след началото на етапа и в крайна сметка завърши 15-и с 22:30 мин. изоставане от етапния победител Кевин Бенавидес (КТМ).

Заради лошия си ден Ван Беверен се срина до 4-о място във временната подредба, като изоставането му от Съндърленд е 15:30 мин. Пабло Кинтания (Honda, 6-и за деня) продължава да държи второто място с 6:52 мин. изоставане, а трети в генералното вече е Матиас Валкнер (КТМ, 4-и днес), който е на 7:15 мин. зад лидера. Теоретично, всеки един от тримата може да стане шампион в последния 164-километров етап.

Вижте най-бързите на две колела в екшън:

Другата драматична категория - тази на SSV-бъгитата, също е с нов водач в генералното класиране. След като бе начело на колоната в почти всички етапи, Остин Джоунс (Can-Am) отстъпи лидерството на Герард Фарес Гуел (Can-Am). Това се случи, след като бившият мотоциклетист Гуел вдигна темпото и в последните няколко отсечки бе пред Джоунс.

Днес испанецът завърши втори, а американецът 6-и като Гуел излезе начело с 1:41 мин. преднина. Третото място в подредбата е за днешния етапен победител Марек Готзал, а интригата ще остане чак до карирания флаг в Джеда утре.

Не толкова напечена, но все пак интересна бе и битката при автомобилите в етап 11 на рали Дакар 2022. Карлос Сайнц взе втората си етапна победа в тазгодишния маратон, като по този начин продължава да брани честта на Audi, които бяха съпътствани от несполуки. Съотборникът му Матиас Екстрьом се класира трети, а между двамата пилоти на немския тим се "вмъкна" Лусио Алварез (Toyota). И тримата, обаче, за момента са извън сметките за топ 10 в класа.

Най-големият губещ днес бе Себастиан Льоб. Пилотът на BRX завърши с второ време за деня, но получи 5-минутно наказание за превишена скорост в неутрализирана секция от етапа. Така, вместо да стопи аванса си с лидера в генералното класиране Насер Ал Атия (Toyota, 7-и днес), WRC-ветеранът го увеличи на 33:19 мин.

Трети във временната подредба ден преди финала продължава да е Язид Ал Раджи, който днес финишира с 13-о време. Саудитският пилот на Toyota изостава с над един час от Ал Атия и с точно половин от Льоб, но пък има и 30 мин. аванс пред Орландо Теранова (BRX).

Най-бързите автомобили днес:

Далеч по-спокойна е ситуацията при ATV-четириколките, където лидерът в класирането Александър Жиру запазва масивния си аванс от почти три часа и очевидно няма да се напряга до самия финал, за да не вземе случайно да изтърве почти сигурната си титла. Сходна е и ситуацията при леките прототипи, където Франциско Лопез има преднина от над 55 минути пред най-близкия си преследвач. "Чалеко", обаче, си кара силно и днес финишира с трето време.

Нов ден, нова (тройна) победа за Камаз при камионите. Едуард Николаев бе най-бърз в отсечката, като изпревари Андрей Каргинов и Дмитри Сотников. Сотников е лидер в генералното класиране, с 8:18 мин. преднина спрямо Николаев, а трети е Антон Шибалов. Каргинов пък държи 4-ото място във временната подредба.

Няма промяна и в паралелното Dakar Classic за исторически рали-автомобили, производство до 2000 година. Водач в класирането на регулаторната надпревара, която се оценява с точки, а не с хронометър, продължава да е французинът Серж Моньо с Toyota Land Cruiser 80.

Камаз-ите в екшън:

Последният, 12-ти етап на рали Дакар 2022 ще отведе кервана в Джеда, където ще е и официалната церемония за награждаването. Преди "триумфалната арка", обаче, участниците ще се изправят пред финални 164 състезателни километра. Едва след тях със сигурност ще знаем кои са новите покорители на пустинята.

Вижте видео с някои от най-атрактивните моменти от деня:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38884
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.