20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Матиас Екстрьом спечели етап 8 на рали Дакар 2022

Двоен подиум за Audi, Льоб скъсява дистанцията с Ал Атия

Матиас Екстрьом спечели първата си етапна победа в рали Дакар. DTM-звездата, който дебютира зад волана на хибридния Audi RS Q e-tron, бе най-бърз в 395-километровата отсечка от Ал Давадими към Вади Ад Давасир, като измъкна едва 49 секунди от съотборника си Стефан Петерханзел.

Audi се лиши от троен подиум за деня заради едва три секунди, с които Себастиан Льоб (BRX Hunter)бе по-бърз от Карлос Сайнц на финала. С постижението си, Екстрьом продължава да е най-добре класиралия се пилот на немската компания в рали Дакар 2022, като държи 11-а позиция в генералната подредба, доста по-напред от съотборниците си.

Все още твърд лидер на върха е Насър ал Атия, който завърши деня с 11-о време, заради проблеми с охлаждане на задния диференциал на неговия Toyota Hilux T1+.

Благодарение на силното си темпо, Себастиан Льоб успя да скъси дистанцията си с катареца на малко под 38 минути във временната подредба. Топ три при автомобилите продължава да допълва Язид ал Раджи (Toyota, 10-и за деня), който има пасив от над 53 минути спрямо водача. Саудитецът има комфортен аванс от близо 40 минути спрямо най-близките си преследвачи в подножието на подиума.

Вижте най-бързите аввтомобили в екшън:

При мотоциклетите, Сам Съндърленд се завърна на върха на генералното класиране в рали Дакар 2022, след като бе най-бърз в етапа. Пилотът на GasGas бе по-бърз с близо три минути от Пабло Кинтания (Honda) и с малко над 4 от Матиас Валкнер (КТМ).

Валкнер продължава да е втори във временната подредба, на 3:45 мин. след Съндърленд. Трети продължава да е Адриан Ван Беверен (Yamaha, 9-и в етапа), на минута зад бившия световен шампион по мотокрос.

Александър Жиру показа кой командва парада в клас ATV, като затвърди лидерството си в класирането с етапна победа. Французинът вече има комфортен аванс от половин час пред Пабло Копети, а третият в класирането - Камил Вишневски има пасив от над 2 часа спрямо водача. Несменяем лидер към момента е и Франциско Лопез в класа на леките прототипи, който има близо час и 20 минути аванс пред най-бързия си преследвач.

Най-бързите мотоциклети в етап 8:

Интрига има при SSV-бъгитата, където Оустин Джоунс има само 6:38 мин. аванс пред Герар Фарес Гуел, а полските братя Мишал и Марек Готсал се поздравиха с двойна етапна победа и напредват уверено в класирането.

При камионите, за пореден ден пилотите на Камаз бяха безпощадни като отново окупираха етапния подиум и по-точно първите 4 места за деня. Този път етапната победа взе лидера в генералното класиране Дмитри Сотников, който изпревари Андрей Каргинов, Едуард Николаев и Антон Шибалов. В общата подредба Сотников има аванс от 11:25 мин. пред Николаев, докато Шибалов записва изоставане с над 40 минути.

Етап 9 на рали Дакар 2022 ще завърти 287-километрова обиколка около Вади Ад Давасир. В менюто за деня има по-малко пясък и повече каменисти и хълмисти терени, като организаторите на маратона предупредиха, че навигацията ще е доста сложна.

Подробен видео репортаж от етап 8:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38851
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.