29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новак поведе при колите след етап 1 на рали Дакар 2024

Големи изненади имаше и при мотоциклетите

Първият етап на рали Дакар 2024 се проведе в северозападната част на Саудитска Арабия, предлагайки на участниците доста тежки 414 състезателни километра. Отсечката започна сред красиви каньони и пясъци, но скоро теренът се промени сериозно, с преобладаващи скални и каменисти настилки.

Няколко пилота от мотоциклетния клас паднаха жертва на камъните, включително победителят от пролога Тоша Шарейна (Honda), който бе сред фаворитите за победата. Вулканичният терен бе кошмар и за някои от фаворитите при автомобилите, включително пилотите на BRX Насер Ал Атия и Себастиан Льоб.

Правило номер 1 при мотоциклетите е да се задържиш прав, независимо колко дупки, камъни или скали имаш на трасето пред себе си. Няколко пилота не спазиха това правило, включително Шарейна, който счупи рамото си и талантливият пилот на Hero Motorsport Хоаким Родригес, който през 2022 донесе първата етапна победа за тима си.

В ярък контраст, съотборникът на Родригес Рос Бранч бе безкомпромисен, вzимайки своята четвърта етапна победа в рали Дакар. Пилотът от Ботсвана надделя над Рики Брейбек от тима на Honda и сънародникът му от САЩ Мейсън Клейн. В генералното Бранч е с почти 11 минути аванс пред Брейбек и 12 пред Клейн.

В класа на ATV-четириколките Марсело Медейрос (Бразилия) надделя над словака Юрай Варга с 2:40 минути и с 11:30 над Мануел Андухар от Аржентина. Денят бе особено лош за действащия шампион Александр Жиру, който загуби над половин час заради технически проблеми и изостана с 15 минути.

Приятната изненада бе поднесена в класа на автомобилите, където дебютантът в категорията Гийом Де Мевиус (Toyota) надделя над най-големите звезди. Белгиецът, който доскоро се състезаваше при бъгитата спечели дуела си не срещу кого да е а срещу Карлос Сайнц и неговото хибридно Audi, взимайки етапната победа с 1:44 минути преднина. Трети за деня се класира победителят от Дакар 2009 Жиниел Де Вилиерс с Toyota, който финишира с над 9 минути изоставане от временния лидер.

Злощастна поредица от спукани гуми коства близо 25 минути изоставане на Насер Ал Атия и Себастиан Льоб, а тежък ден имаше и Стефан Петерханзел, който завърши на половин час след водача.

Семейната афера в клас Challenger на бъгитата продължава с пълна сила, където фамилията Гочжал си е наумила да окупира подиума тази година. Най-бърз бе миналогодишният шампион Ерик, който изпревари с 19 секунди чичо си Мишал и с близо 8 минути баща си Марек. Фамилията от Полша, обаче, е сериозно притисната от пилоти като Остин Джоунс, Кристина Гутиерез, Мич Дютри и Чалеко Лопез.

В класа на стандартните SSV-бъгита етапната победа взе бразилецът Родриго Варела, който надви с над 12 минути мотоциклетния ветеран Герард Фарес Гуей. Приятната изненада тук бе третото място на дебютантката от САЩ Сара Прайс, която финишира със 17 минути пасив.

При камионите, действащият шампион Янус Ван Кастерен с Iveco бе най-бърз, изпреварвайки със 7 минути сънародника си от Нидерландия Герт Хюзинк с Renault. Трети за деня бе чехът Ярослав Валтр с Tatra.

Етап 2 на рали Дакар 2024 отвежда участниците към Ал Дувадими, отново с тежка състезателна отсечка, с дължина от 463 километра. Етапът директно започва с тежки дюни, преминавайки към пясъци и камъни, комбинирани с технична навигация.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.