25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Рали Дакар 2022, етап 7: Льоб с нова етапна победа, нов лидер при мотоциклетите

Пустинният маратон рестартира на пълна газ

Себастиан Льоб взе втората си етапна победа в рали Дакар 2022. Пилотът на BRX Hunter бе най-бърз в първия етап след почивния ден на маратона, като измъкна близо 5 минути и половина на лидера в генералното класиране Насър Ал Атия (Toyota). Трети на финала пристигна лидерът на Audi Карлос Сайнц, следван от съотборника си Стефан Петерханзел.

С успеха си в 402-километровата отсечка от Рияд до Ал Давадими, Себастиан Льоб си върна и второто място във временната подредба при автомобилите, като поведе пред Язид Ал Раджи с над 8 минути и половина. WRC-ветеранът, обаче, все още е далеч след водача Ал Атия, като двамата конкуренти са разделени от почти 45 минути. В клас Т2 за близки до серийните автомобили, водач е Акира Миура с Toyota, който е 41-и в общото класиране.

Вижте най-бързите автомобили за деня:

Пълен обрат при мотоциклетите предложи седмия етап на рали Дакар 2022. Етапната победа взе Хосе Флоримо с Honda, който изпревари с 44 секунди Кевин Бенавидес (KTM) и с близо три минути съотборника си Хоан Бареда. Но водач в генералното стана Адриан ван Беверен с Yamaha, въпреки едва 10-ото си време за деня. Причината - досегашният лидер в подредбата Сам Съндърленд (GasGas) изгуби страшно много време в отсечката и финишира с едва 28-о време, което го свали на 4-ата позиция в генералното.

Слаб ден имаше и Матиас Валкнер (КТМ), който, обаче, продължава да е втори, на 5:12 мин. след Беверен. Трети в общата подредба стана Бенавидес, който е на едва 12 секунди зад съотборника си Валкнер и на само 15 пред Съндърленд. Участието си в рали Дакар 2022 приключи една от приятните изненади на тазгодишния маратон - Даниел Сандерс. Младият пилот на GasGas катастрофира в лиазона преди състезателния етап и бе откаран в болница с наранено рамо.

Топ 3 на мотористите за етап 7:

В класа на ATV-четириколките Александър Жиру продължава да е лидер в генералното, същото е положението и при SSV-бъгитата с Остин Джоунс, както и при леките прототипи, където темпото отново диктува бившият мотоциклетист Франциско "Чалеко" Лопез. И докато при колегите му в другите класове битката тепърва предстои заради минималните разлики, то чилиецът има повече от комфортен аванс от близо час и половина пред най-близкия си съперник. А денят не се размина и без инциденти, някои от които - доста нелепи...

В класа на камионите, Камаз продължава да е безмилостен доминатор, като етапната победа взе Антон Шибалов, който надделя над Едуард Николаев. В генералното класиране Шибалов е трети, а лидер продължава да е Дмитри Сотников, следван от Николаев. Най-бързият не-Камаз е болидът Praga на Алеш Лопрайс, който е на 4-а позиция на над час след водача.

А ето как приключи участието си Маурик Ван Ден Хеувел:

В провеждащата се паралелно надпревара Dakar Classic, водач е Серж Моньо с Toyota, следван от Арно Йоврар с Mercedes и Хуан Иглесиас също с Toyota.

Днешният осми етап на рали Дакар 2022 отвежда кервана от Ал Давадими към Вади Ад Давасир. В менюто за деня има 395 състезателни километра. Видео репортаж от изминалия етап вижте тук:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38840
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.