28 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Сайнц или Льоб? Примката се затяга след етап 7 на Дакар 2024

Една секунди дели най-бързите мотоциклетисти

Рали Дакар 2024 рестартира след почивния ден в саудитската столица Рияд. Маршрутът на надпреварата връща участниците към местата, където започна тазгодишната надпревара, а етапът за деня отведе кервана от Рияд до Ал Дувадими с 483-километров специален етап, допълнен с 390 км лиазони.

Карлос Сайнц се оформи като лидер в класирането след първата седмица на маратона, а Audi разчиташе на него и Матиас Екстрьом да донесат двойна победа в последното участие на марката в Дакар. Само че това няма да стане. След големите драми на Стефан Петерханзел в 48-часовия етап, сега бе ред на Матиас Екстрьом да изгуби адски много време още на 47 километра след старта. Шведът счупи задното окачване на своя болид RS Q e-Tron и изгуби над 4 часа и половина в трасето докато дойде асистентския камион, въпреки че дори Петерханзел спря в опит да му помогне.

Така, в момента Audi разчита единствено на Сайнц, а другите двама пилоти на марката ще трябва да влязат в ролята на „водоноски“ за Матадора. Последният, завърши етапа с 4 време, като разликата между него и Себастиан Льоб, който бе най-бърз за деня, се стопи до точно 19 минути.

Ако нещата продължат в този дух, финалният дуел за победата в рали Дакар 2024 ще е именно между Сайнц и Льоб, тъй като новия трети в генералното класиране – Лукас Мораес с Toyota, е на един час зад водача и над 40 минути зад претендента. Мораес, между другото показа солидно темпо, финиширайки втори и изпреварвайки Насер Ал Атия с две минути и половина.

Катарският пилот на Prodrive, обаче, вече е извън сметките за призово класиране, тъй като е на над два часа и половина зад лидерите и единствено може да се бори за влизане в топ 10. Мораес от своя страна има комфортен аванс от половин час пред най-близките си преследвачи и има възможността да повтори брилянтното си представяне от дебюта си в надпреварата миналата година.

При мотоциклетите, Игнасио „Начо“ Корнехо от тима на Honda изпревари конкурента си от Husqvarna Лучано Бенавидес с едва 32 секунди, грабвайки третата си етапна победа в рали Дакар 2024. По-късно, обаче, Бенавидес получи 3-минутно наказание и най-свой ред се оказа с едва 20 секунди преднина пред брат си Кевин Бенавидес с КТМ.

С етапната си победа Корнехо се изкачи до третото място във временната подредба, като на почти 7 минути зад съотборника си Рики Брейбек (5-и за деня), който продължава да води в генералното. Американецът, обаче, има аванс от само една-единствена секунда пред пилота на Hero Рос Бранч (4-и в етапа) от Ботсвана.

По-драматична бе ситуацията в клас ATV, където Мануел Андухар бе бърз като дявол и щеше да вземе етапната победа. Аржентинецът, обаче, пропусна контролна точка, което му донесе 15-минутно наказание и така остана втори, а етапен победител стана Александр Жиру.

И докато Андухар продължава да води с 6 минути пред Жиру, то нещата за доскорошния трети Марсело Медейрус приключиха по доста неприятен начин. Бразилецът, който бе най-бърз в първата половина на етапа, катастрофира на 165-ия километър и нарани кръста си. Травмата му, за щастие не бе прекалено сериозна, но достатъчна да прекрати участието му в рали Дакар 2024. Така, новият претендент за подиума е Юрай Варга от Словакия, който даде трето време за деня и е трети в подредбата, с почти 28 минути изоставане от лидера.

В класа на Challenger-бъгитата, както писахме, голямата новина бе дисквалификацията на Ерик и Мичал Гочжал в почивния ден. Така, Мич Гютри поведе в класирането с етапна победа, а второто място е за Кристина Гутиерез, която даде 4-то време за деня. Челната тройка допълва мотоциклетния ветеран Чалеко Лопез.

При SSV-бъгитата, Ксавие Де Султре оглави временната подредба, след като финишира втори за деня, на 35 секунди зад Жоао Ферейра. Фрвнцузинът води със 7 минути и половина Язир Серайдан, който даде 6 време за деня и загуби над 13 минути в етапа. Топ 3 се допълва от американката Сара Прайс, която показва изключително константно темпо в дебютното си рали Дакар.

Мартин Мачик (Iveco) се засилва към титлата при камионите с третата си поредна етапна победа. Чешкият пилот измъкна едва 39 секунди на нидерландеца Мичел Ван Ден Бринк, но е безспорен титуляр в генералното с над час и половина пред сънародника си Алеш Лопрайс (Praga, 3ти в етапа) и час и 50 минути пред Ван Ден Бринк. Тук битката ще е явно за второто място, където Алеш и Мичел са разделени от само 11 минути.

Етап 8 на рали Дакар 2024 ще е предимно пясъчен, без особено трудни трасета. Отсечката от Ал Дувадими до Хаил, обаче, предлага цели 458 състезателни километра, които могат да поднесат изненади.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.