28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

1 милион камиона Volvo FH за четвърт век (видео)

Volvo Trucks има повод за двоен празник на култовия си модел FH - 1 000 000 машини от емблематичния модел са били произведени от представянето му през 1993 година до днес, когато камионът празнува четвърт век. За 25 години той прави технологична революция при тежкотоварните автомобили – от новаторска концепция за кабината, през решения за безопасността и грижата за водача до постоянни иновации с грижа за околната среда и повишаване на производителността. Volvo FH е единственият модел, удостоен трикратно с титлата „Товарен автомобил на годината“ — през 1994, 2000 и 2014 година.

„През 1993 година представихме модела FH в точното време и разполагахме с най-атрактивния продукт, точно когато икономиката и транспортният пазар тръгваха отново нагоре", припомня Клаас Нилсон, Президент на Volvo Trucks. По неговите думи Volvo FH е гръбнакът на Volvo Trucks, когато става въпрос за имидж и рентабилност за клиентите, както и за осигуряване на най-съвременно работно място за водачите.

Първата версия е базирана на ново шаси, чийто динамичен дизайн позволява създаване на гъвкави решения за различните транспортни приложения. Всичко е с ясен бизнес фокус, включително аеродинамиката, водеща към икономия на гориво, новаторската силова линия и моторната спирачка Volvo. Но най-големият успех е новата кабина. Тя е разработена след изследване, в което Volvo Trucks включва над 1500 водачи. Крайният резултат е по-безопасна и комфортна кабина за шофиране, почивка и сън.

Кабината преминава през три допълнителни обновления за периода между 1993 и 2008 година, а през 2012 година е представен изцяло новият Volvo FH. Той е с напълно нова кабина с вградена климатична система I-park Cool. Въвеждането на функцията Volvo Dynamic Steering (2013 г.) позволява по-лесно, по-безопасно, по-стабилно и прецизно управление, като в също време намалява натоварването и професионалните травми при водачите вследствие на постоянно напрежение.

Още от началото Volvo FH се превръща в лидер по отношение на безопасността. През 1995 година Volvo Trucks е първият производител на товарни автомобили, който започва да предлага въздушни възглавници. През 1996 година при модела се въвежда и система за абсорбиране на енергията при челен удар (FUPS), десетилетие преди тя да се превърне в законово изискване. По време на разработката товарният автомобил се подлага на хиляди симулации за безопасност при удар и на над 100 реални краш теста.

Енергопоглъщащите колони и врати са изработени от двуфазна стомана, а панелите на корпуса са произведени от най-здравата известна стомана. Така всички детайли от екстериора и интериора на конструкцията, работят заедно, за да превърнат Volvo FH в най-безопасния товарен автомобил на Volvo Trucks до днес.

През 2001 година е въведена революционната скоростна кутия I-Shift. I-Shift с два съединителя е особено полезна за регионални превози и превози на дълги разстояния по хълмист терен и по пътища с множество завои. Всяка смяна на предавка е прецизно синхронизирана без загуба на мощност или въртящ момент, което подобрява комфорта на водача и позволява постигане на по-висока средна скорост. I-Shift с предавки за бавен ход е идеалното решение за строителството и тежкотоварния транспорт. Тя позволява потегляне на товарния автомобил с товари до 325 тона и движение със скорости до 0,5 км/ч, което улеснява извършване на прецизни маневри върху труден терен.

„Има още толкова възможности за създаване на фантастични подобрения. Ние ще изследваме всяка от тях, за да гарантираме, че Volvo FH остава първия избор на водачите и продължава да помага на клиентите ни да постигат бизнес целите си. Без да разкриваме твърде много, можем със сигурност да заявим, че следващите години ще бъдат дори още по-вълнуващи от първите 25", обещава Клаас Нилсон.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31704
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.