28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 от най-великите коли с V10 двигател

Повечето хора се впечатляват от броя на цилиндрите. Всички говорят за високооборотните V12 мотори на Ferrari, както и за авангардния W16 двигател на Bugatti Veyron. Истината е, че често забравяме за 10-цилиндровите агрегати, които задвижват някои доста атрактивни автомобили. Точно за тях ще стане въпрос по-долу. Това са 10 от най-великите коли, оборудвани с V10 двигател. Разказвайки за тях, ще споменем и автомобилът с най-голям сериен двигател.

Audi R8 5.2 FSI quattro

Скоро след излизането на класическия R8, оборудван с V8 двигател, Audi пуска на пазара по-мощна версия с 5.2-литровия V10 мотор от Lamborghini Gallardo LP560-4. Познайте кой от двата е бил по-желан? Върховата версия на R8 разполага с 525 к.с. и 530 Нм максимален въртящ момент.

BMW E60 M5

В първите години на новия век автомобилните производители обожаваха да монтират огромни двигатели в големите си седани и тогава никой не роптаеше срещу това. През 2005 г. на пазара излиза BMW E60 M5, което е продукт именно на такава политика. Има 5.0-литров V10 двигател, за който баварците казват, че е вдъхновен от Формула 1. Агрегатът развива 500 к.с. и 515 Нм, а червената зона на оборотомера започва от 8250 об/мин.

Audi S8 5.2 FSI quattro

Кой би предположил, че под капака на сериозна лимузина, като Audi A8, може да се крие 5.2-литров V10 двигател? Това е един от най-дискретните и тежки (близо 2 тона) автомобили, които могат да ускорят до 100 км/ч за 4.8 секунди. Прилича на човек с бирен корем, който може да тича като Юсейн Болт, въпреки че е облечен в смокинг.

Dodge RAM SRT-10

Това е поредният обикновен пикап с 8.3-литров V10 двигател и мощност от 500 к.с. Колко абсурдно звучи това изречение? Едва ли има нужда да уточняваме, че този гигантски работен кон може да върви настрани и да превърне гумите си в пушек във всеки един момент. Абсолютно ненужно, но дяволски изкушаващо.

Lamborghini Gallardo

Това е един от най-известните V10 автомобили на планетата. Дълги години Gallardo бе най-достъпният модел на компанията от Болоня, като според мнозина, именно това е колата, която спаси от фалит италианският производител на суперавтомобили. Има 5.0-литров V10 двигател, който успява да изпищи в атмосферата със силата на 493 “коня”. Ако комбинацията от този дизайн, 4х4 задвижване и този двигател не беше толкова успешна, дали Lamborghini щяха да търпят Gallardo в продължение на 10 години?

Dodge Viper ACR

Тази кола се появява през 1999 г., за да разтърси света със своя гигантски 8.0-литров V10 мотор. Впоследствие моделът еволюира до версията SRT-10, която и днес е серийният автомобил с най-голям двигател в света - 8.4 литра V10 с мощност 645 к.с.! Въпреки това, смятаме, че по-значим е моделът от края на 90-те, който поставя нови стандарти за звук, мощ и обем на двигателя.

Lexus LFA

С тази кола Lexus искаха да покажат на света, че могат да правят ексцентрични модели, които имат желанието и възможността да убият своя собственик. Резултатът е двуместно карбоново чудовище с V10 двигател, генериращ 553 к.с. От Toyota определят звука на този двигател, като “рев на ангел”.

Volkswagen Touareg V10 TDI

В списъка с велики V10 коли намери място и германски SUV модел с турбодизелов двигател. Volkswagen Touareg V10 TDI има два турбокомпресора, които буквално издухват от десетте цилиндъра 310 к.с. и 750 Нм! Цялото това нещо тежи 2650 кг.

Porsche Carrera GT

Porsche винаги са имали нужда да се откъснат от собствените си традиции. Преди години щутгартци опитаха да сторят това, пускайки на пазара суперавтомобила Carrera GT, чийто 5.7-литров V10 двигател е вдъхновен от състезателните машини, с които компанията участва в “24 часа на Льо Ман” и Формула 1. Резултатът е пищящ звук и 605 к.с.

Бонус предложение: Renault Espace F1

Renault Espace F1 не е сериен автомобил и това го поставя в съвсем друга графа спрямо горните модели. Този извратен ван е конструиран от Renault, които искали да отбележат успешното си 10-годишно сътрудничество с друга френска компания - Matra. Машината е представена на автосалона в Париж през 1995 г., където шокирала посетителите. Работещият прототип представлява комбинация от обикновен Espace, под чието купе е вградено автентично шаси, двигател и скоростна кутия от шампионския болид на Renault-Williams във Формула 1. Останалото е запълнено и изградено от карбон. Резултатът е шантав ван с 4.0-литров Renault V10 двигател, разполагащ с умопомрачителните за това купе 800 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч се случва за по-малко от 3 секунди. Освен това вътре могат да се возят четирима.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:34 1
+ 0
- 0
sffsdf2134
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.