17 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

120 години Skoda и премиера на Superb в България

Официалният представител на Шкода Ауто за България - фирма Еуратек ООД отпразнува 120-годишния юбилей на марката и премиерата на Новата Шкода Супърб в България. Официалните гости, които уважиха събитието бяха Чешкия Посланик в България – г-н Душан Щраух, представители на марката от централата в Чехия – инж. Зднек Трукса, Регионален Търговски Директор за Източна Европа и инж. Томаш Кубин - Регионален Мениджър за Югоизточна Европа. Над 300 клиента и фенове на марката Skoda се насладиха на вълнуващ спектакъл, показващ развитието на марката от 1895 година до днес.

120 години Skoda

Със своята сто и двадесет годишна история дружеството Skoda Auto се нарежда сред 5-те най-стари производители на автомобили в света. Историята на завода започва през декември 1895 г., когато Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент решават да превърнат хобито си на заклети велосипедисти в професия и отварят цех за производство на велосипеди. Велосипедите Славия, които те произвеждат, бързо набират популярност и търсенето им постоянно нараства. През 1899 г. в цеха на Лаурин и Клемент се произвежда първия мотоциклет, а през 1905 г. - първият двуместен автомобил - Вотюрет А.

Нов тласък в развитието на предприятието дава обединението през 1925 г. с най-голямото за времето си предприятие в Чехия - Пилзенските заводи Шкода, основани от инж. Емил Шкода. Производството се модернизира, а автомобилите вече носят марката Skoda.

Най-новата история на Skoda започва през 1991г., когато завода се придобива от концерна Volkswagen. Обединявайки сили с най-големия европейски производтел на автомобили, днес Шкода бележи стремителен ръст на своите продажби на повече от 100 пазара по целия свят. През 2014г. се произвеждат рекордна бройка автомобили за една година - 1 милион!

„Целта за 2016 година е производството на автомобили Skoda да достигне 1,5 милиона” – заяви в речта си, по време на официалната церемония Регионалния Търговски Директор за Източна Европа– инж. Зднек Трукса.

Новата Skoda Superb

По време на юбилейното честване, на българската публика беше представен и новият модел Шкода Супърб. Той олицетворява както модерния дизайнерски стил на марката, така и технологичните иновации в автомобилостроенето. Икономичният двигател с мощност до 280 конски сили, предавателната кутия с два съединителя DSG, със шест или седем степени, вариантът 4х4 са само част от отличителните характеристики на автомобила.

Оборудването му включва адаптивно окачване, багажник с виртуален педал и асистент за самопаркиране. Skoda Superb е автомобилът задоволяващ и най-високите претенции за комфорт и сигурност.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:33 1
+ 0
- 0
sffsdf3096
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.