28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Alibaba пусна на пазара първия "интернет автомобил" (Видео)

След повече от година разработка, китайският интернет гигант Alibaba пусна на пазара първия „интернет автомобил“. Той се казва Car'OS RX5 и представлява SUV модел, който вече може да бъде поръчан в Китай. Цената му е еквивалента на 22 230 долара за стандартната версия, а първите доставки се очаква да бъдат изпълнени през август. При проектирането на колата, Alibaba са работили заедно с най-големия китайски автомобилен производител SAIC Motor Corp.

Новият кросоувър използва операционната система на Alibaba – YunОS, с която китайците са особено горди. Причина за това е, че чрез нея може да се управлява широка гама от уреди, сред които черна и бяла техника в дома.

Новинарският сайт на Alibaba – Alizila – съобщава, че целта на компанията е по този начин да свърже всички автомобили в една екосистема, позната в последните години, като Internet of Things (IoT). Там те ще могат да споделят информация, която впоследствие да послужи за подобряване на усещането при употреба от потребителите, независимо за какво става дума – за хладилника вкъщи, за климатика в офиса, или за автомобила в гаража.

Car'OS RX5 поддържа гласови комани и различни навигационни похвати и ще позволява на шофьорите да резервират и плащат за паркинг места, гориво или каквото и да е, през платежната услуга на Alibaba – Alipay. “Умната карта“ няма да изисква WiFi или GPS сигнал, за да определи местоположението на колата, уверяват от компанията. Освен това, RX5 ще разполага с уникална „интернет идентичност“ за всеки шофьор, който използва автомобила. По този начин системата ще може да препоръчва музика, температура в интериора или определени ресторанти, базирайки предложенията си на информация от предишни пътувания.

В интериора на RX5 има три LED екрана, както и специални стойки за още 4 дисплея, които могат да се демонтират. Китайците са предвидили и 360-градусови камери, които са перфектни за използване като видеорегистратор или просто начин да си направите перфектното селфи. YunOS ще бъде отворена за външни дивелопъри и компании, които биха искали да разработят приложения или да направят свой собствен смарт автомобил.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:15 2
+ 0
- 0
sffsdf13488
+ 9
- 2
Добре де. Поне за дизайна не можахте ли да си наемете някое италианско студио?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.