25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Bosch с нова 3D автомобилна навигация

Картите във вградените навигационни системи на Bosch стават още по-атрактивни и детайлни. Сградите се извисяват до небето и по тях се ориентирате по-лесно, видимите височинни разлики на терена и интегрираните сателитни снимки създават почти пълна илюзия за реалност. Усъвършенстваният навигационен софтуер на Бош ползва информация, съвместима с новия стандарт за навигационни данни (NDS) и я обработва с 3D преобразуващ модул в главозамайваща карта. За разлика от другите сродни решения, продуктът на Бош е подходящ и за навигационни системи, които не са перманентно онлайн. Ако има връзка с интернет обаче, системата обогатява картата с динамични данни. В бъдеще ще бъдат интегрирани и актуалната прогноза за времето и цените на горивата на бензиностанциите по маршрута.

Централният компонент в новия навигационен софтуер на Bosch е генераторът на 3D карти, базиран на платформата OpenSceneGraph. Той наслагва триизмерните елементи като сгради чрез допълнителен слой на дисплея. Те могат да станат и прозрачни, за да се вижда маршрутът зад тях. Водачът има възможност плавно да увеличи видимата зона от картата – от най-дребните детайли до панорамна гледка. Въз основа на топографската информация от NDS данните софтуерът показва и разликите във височините. Възможно е и изображението на картата да завива изкуствено към хоризонта, така че дисплеят да показва максимална част от трасето. Новият софтуер поддържа и функцията 3D artMap, с която се закръглят ъглите на сградите и чрез съответното оцветяване те изглеждат като на акварелна картина.

Управлението на системата се осъществява с гласови команди, мултитъч дисплей и идентификация на почерка. С помощта на генератора на 3D карти, различни зони от картата могат да се показват едновременно на различни екрани – напр. на дисплея на средната и на шофьорската конзола. Детайлността на изображението се адаптира към компютърната мощност и паметта на инфотейнмънт системата. Навигационният софтуер може да се конфигурира според специфичните изисквания на автопроизводителите. Актуализациите се инсталират лесно от USB стик или от свързан смартфон.

И днес задръстванията могат да се изобразят на картата почти в реално време. Но ако инфотейнмънт системата е свързана с интернет, в картата ще се интегрира много повече информация. Свързаният хоризонт на Bosch предоставя достъп в реално време до данните за пътната обстановка, записани в облака. Генераторът на 3D карти визуализира информацията, така че зоните от картата, където вали силен дъжд или има опасност от поледица, се оцветяват различно. Ако с пръста си опишете кръгче върху дисплея на определено място, системата ще изчисли алтернативен маршрут през този район. Регионалните температури и очакваните сериозни бури по трасето също могат да се индикират. Тази функция е много важна за засегнатите от торнадо региони в САЩ. А в електромобилите системата маркира в различен цвят участъка от маршрута, който може да бъде изминат с актуалния заряд на батерията.

Стандартът за навигационни данни е разработен съвместно от производителите на автомобили, доставчиците на автомобилната индустрия и картографските компании. Със стандартизирания формат те лесно обменят данни помежду си. Стандартизацията намалява броя на вариантите и опростява актуализацията на картите. Повече подробности ще намерите на http://www.nds-association.org.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 1
+ 0
- 0
sffsdf9340
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.