28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Честит рожден ден на триточковия колан! (видео)

Казват, че понякога гениалните неща са всъщност прости решения на големи проблеми. Ако приемем това за истина, то действително трябва да отдадем дължимото на шведския инженер Нилс Бьолин, който на 10 юли 1962 година патентова своя разработка, която и до днес спасява милиони животи по света. Не, не става въпрос за свръхтехнологична система, работеща със софтуерни алгоритми, а за обикновения, прост триточков колан, който може да видите както в Mercedes, така и в най-обикновена Лада.

Както много често се случва и тази обикновена история има необикновени нотки. Иронията е в това, че шведският инженер всъщност е специалист по катапултни системи на самолети и в средата на века работи за Saab. От Volvo обаче съблазняват Бьолин и го привличат, за да използват познанията му за изхвърляне на човек от движещо се превозно средство за точно обратната цел.

По това време коланите са подобни на тези, които днес има в самолетите - с една ивица, която минава през коремната област. Да, те задържат пасажера на седалката, но причиняват толкова много травми при инциденти, че в определени случаи са повече опасни, отколкото полезни. Коцентрирането на енергията в меката коремна област под гръдния кош може да нанесе сериозни травми на редица важни органи и от Volvo си дават сметка, че бъдещето е друга система.

Тук трябва да споменем, че първоизточникът на идеята за триточков колан са американците Роджър Гризуолд и Хю Дехевън, които през 1955 година представят решение с една диагонална ивица и две хоризонтални, които се свързват по средата. Тяхното решение обаче е излишно сложно, а идеята е развита и изчистена от Бьолин до опростената система, която познаваме днес. Тя позволява на колана да разпредели енергията на максимално голяма площ на човешкото тяло, при това концентрирана върху най-защитените органи - тези в пространството на гръдния кош.

Така на 29 август 1958 година Бьолин първо защитава патента в Швеция, а на 10 юли следващата година това се случва и в САЩ. Американците, разбира се, взимат тази дата като официална за отбелязването на въвеждането на изобретението в експлоатация.

От Volvo не се лакомят и още в началото декларират патента като отворен, позволявайки на всеки, който желае, да използва този тип система, без да дължи нищо за авторски права. Само няколко години са нужни, за да стане ясно колко полезен е триточковият колан и в САЩ той става задължителен за всеки произведен автомобил.

Днес над един милион души годишно се спасяват от травми, благодарение на изобретението на Нилс Бьолин. Той самият е приет в Залата на славата на автомобилното инженерство през 1999 година, а неговият триточков колан може спокойно да спори за приза "най-важният елемент за сигурност в автомобилите в тяхната история".



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:15 2
+ 0
- 0
sffsdf13688
+ 8
- 0

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.