29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Chevrolet Corvette ZR1 2019 e нова ера за модела

След като от Fiat-Chrysler решиха да сложат кръста на един от емблематичните спортни автомобили на Америка - Dodge Viper, битката за първото място в този сегмент зад Океана стана далеч по-скучна и предвидима. Победата днес изглежда доста по-лесна за новия Chevy Corvette ZR1, чиято напълно нова версия ще бъде показана за първи път по време на изложението в Дубай.

Проектът отне доста време, за да бъде завършен и вкаран в производство, но определено чакането си е струвало. Машината прави огромен скок в сравнение с предшественика си Z06 най-вече в три основни аспекта - двигател, скоростна кутия и аеродинамика.

Първият акцент е под капака, където ще живее 6.2-литров V8 LT5 двигател със суперчарджър и мощност от 755 к.с. Въртящият момент е "мама мия" - 969 Нм при 4400 оборота в минута. Всичко това се постига с използването на нова, двойна инжекционна система, първа по рода си в семейството на General Motors.

Въпросът със скоростната кутия е решен соломоновски - за първи път ще се предлага автоматична такава, с осем степени. За класиците пък ще е достъпна механична трансмисия със седем степени.

Може би най-впечатляващия скок обаче е направен с аеродинамиката. В сравнение с новите пакети, старият "вожд" Z06 изглежда като правоъгълен кашон, поне според дадените от производителя данни. ZR1 ще се предлага в два основни аеродинамични пакета - стандартен Low Wing и по-разчупеният High Wing. И двата превъзхождат чувствително предшественика си със съответно 70 и 60 процента по-ниско съпротивление.

Ако искате максимална скорост, то Low Wing е вашият избор, позволяващ Ви да се понесете с 338 км/ч. Ако обаче искате пълна наслада в пистова конфигурация и оптимално притискане както на правата, така и в завоите, High Wing дава повече възможности, като включва и ZTK Performance Package и Magnetic Ride Control, както и гуми Michelin Pilot Sport Cup 2.

Хората с по-големи финансови възможности могат да доплатят и за Sebring Orange Design Package, който ще превърне техния Corvette е искрящ, оранжев звяр.

И знаете ли кое е най-хубавото на американските автомобили? Евтини са. Е, това е субективно, но при положение, че се очаква цената на този шедьовър да започва от около 80 000 долара, то можем да си представим колко би струвала машина с тези параметри, произведена от някой от големите европейски играчи.

Етикети:ChevroletCorvette ZR1


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:26 2
+ 0
- 0
sffsdf29443

Рейтинг :
08.02 2019 в 19:07 1
+ 0
- 0
UGBHV
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.