24 юни 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Chevrolet FNR-X - още една стъпка към бъдещето

През 2015 година Chevrolet показа по време на изложението в Шанхай футуристичен прототип, чертаещ линиите в не особено близкото бъдеще. Той носеше името FNR (Find New Roads) и беше повече от очевидно, че в този си вид машината може да участва в някой фантастичен филм, но не и като герой на днешните пътища. Тогава той изглеждаше така:


Две години по-късно, отново в Шанхай, американската компания представя следващата стъпка в еволюцията на машината, която е кросоувър, но производителят изжбягва да използва точно това определение. Според Chevrolet автомобилът е "спортна машина с няколко различни приложения". Е, щом ги влече, нека се нарича по този начин.

Новото име взима основата на старото - FNR-X. Тя представлява вече далеч по-близо до производствена версия кола, натъпкана до козирката с технологии и определено имаща интересни решения - както от гледна точка на дизайн, така и на функционалност.

Производителят се е постарал действително да направи хибриден автомобил - не само като задвижване, защото тук са комбинирани двигател с вътрешно горене и електрически такъв, но и като възможност за максимална адаптация към различни терен и условия. Машината разполага с активно окачване, с чиято помощ се променя разстоянието от терена, в зависимост от нуждите.

Доста по-интересна е активната аеродинамика. Огромен брой елементи - спойлери и различни части от панелите са подвижни и променят позицията си за оптимална аеродинамика, в зависимост от избрания режим. А те са два - V (Versatility) и S (Sport). Благодарение на тази функция се намалява въздушното съпротивление, а от там и разходът на гориво.

Както вече споменахме, салонът е подчинен на технологиите и най-вече на минималния брой физически копчета и врътки. Цялата предна конзола е осеяна с различни дигитални екрани - от инструменталното табло, до информационно-развлекателната система. Нежна LED светлина допринася за уюта на шофьора и пасажерите.

Солиден брой сензори пък помагат на FNR-X да използва автономност в някои определени случаи, както и на водача да се възползва от богата палитра от спомагателни системи за шофиране. Колкото и по-близо да изглежда до производствена версия от предшественика си обаче, FNR-X също няма да се появи на пътя. Поне не в този си вид.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:50 1
+ 0
- 0
sffsdf23865
 
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.