27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Citroen Jumper с 30-годишен юбилей

Лекотоварната машина с нова визия за празника

В продължение на вече почти 100 години Citroen активно работи и адаптира гамата си лекотоварни превозни средства, съобразени със специфичните нужди професионалистите. В сегмента на товарните фургони марката се откроява с емблематични модели като пионерът Citroën TUB, положил основите на модерните лекотоварни возила, легендарният Type H, прочутият C25 и не на последно място Jumper, който отбелязва своята 30-та годишнина.

Jumper отбелязва световната си премиера през месец януари 1994 година, когато представи в своя сегмент от пазара редица вдъхновени от леките автомобили новости по отношение на дизайна, комфорта и ергономията. Съобразявайки всичко с нуждите и изискванията на професионалистите, които прекарват дълги часове зад волана на своите автомобили, специалистите на Citroen обръщат специално внимание на ергономичността на интериора с подобно на това при леките автомобили високо ниво на шумоизолация и удобства като електрическите механизми на прозорците и климатичната инсталация.

В началото на 2000-те Jumper продължи да се развива, демонстрирайки обновен дизайн и модернизация на гамата с два високотехнологични двигателя - турбодизеловия агрегат 2.2 HDi със система за директно впръскване на горивото и бивалентния (бензин/газ пропан-бутан или LPG) двигател 2.0. Обновеният Jumper се отличава и с редица нови функции и удобства, като седалка на водача с променлива амортизация, видеокамера и сензори за паркиране на заден ход.

Надграждайки успеха на първото поколение на Jumper, през 2006 година Citroën представя на пазара изцяло нов модел, отговарящ още по-прецизно на нуждите и изискванията на професионалистите. Дизайнът на втората генерация обединява модерната линия с разширени практични възможности, а диапазонът по отношение на товарния обем е увеличен значително, достигайки до 17 м3 в сравнение с капацитета от 14 м3 при предходния модел.

Новият Jumper е и един от малкото модели с предно предаване в своя пазарен сегмент с общо допустимо тегло над 3,5 тона. Гамата от дизелови двигатели HDi също е разширена и вече включва три нива по отношение на максималната мощност със 100, 120 и 157 к.с.

Към средата на 2010-те години оборудването на Jumper е обновено и допълнено с последните иновации в различни области - дневни LED светлини, вградена навигационна система със сензорен екран, модул Connecting Box с Bluetooth функция за разговори със свободни ръце и USB, функция за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение и не на последно място по важност - Stop & Start система при двигателите e-Hdi, която спомага за намаляване на разхода на гориво с 0,5 литра/100 км в условия на градско движение.

Днес Jumper остава в крак с развитието на модерния свят и промените в ограниченията, нуждите и желанията на професионалистите. Всичко това е отразено при пазарната премиера на новите Citroën Jumper и ë-Jumper.
С цел осигуряване на по-висок комфорт за водача, за първи път при Jumper се предлага възможност за съчетаване на два от трите нови двигателя BlueHDi (140 и 180 к.с.) с автоматична трансмисия. Версията на двигателя с мощност 120 к.с. се предлага в комбинация с 6-степенна механична предавателна кутия.

Интерес представлява ë-Jumper и неговото 100% електрическо задвижване. То предлага максимална мощност 200 кВт/270 к.с. и автономен пробег от 420 км. Възстановяването на нивото на заряда на акумулаторната батерия от 0 до 80% при новия ë-Jumper отнема само 55 минути при използване на бързозарядна правотокова станция с мощност 150 кВт.
На по-късен етап Jumper ще се предлага и във вариант с нова задвижваща система с горивни клетки на водород и пробег от близо 500 километра с едно зареждане.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.