28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Джуджаро ще работи по нов китайски суперавтомобил

През март, на автосалона в Женева, китайската стартъп компания Techrules представи концептуалните суперавтомобили AT96 и GT96 TREV. Тогава китайците обявиха, че планират да пуснат двата модела в серийно производство в идните няколко години. Сега става ясно, че за да ускорят процеса по разработката на колите, от компанията са наели не кой да е, а култовият дизайнер Джорджето Джуджаро, както и неговия син Маурицио. Освен това, от Techrules са се свързали с италианския независим производител L.M. Gianetti, който също ще помогне за развиването на проекта. Първоначално двата спортни автомобила ще бъдат произведени в ограничена серия от едва 25 бройки всеки.

Готовият за производство прототип на GT96 ще бъде представен на автомобилното изложение в Женева догодина, но реалното му производство се очаква да започне през 2018-а или 2019-а. Високопроизводителният модел ще използва новата технология на китайците, наречена Turbine-Recharging Electric Vehicle (TREV), която се състои от компактна турбина, която може да генерира електричество за презареждане на батериите, които пък захранват 6 електромотора, задвижващи колелата. От централата на компанията уточняват, че тяхната система се нуждае от по-малки батерии, отколкото сегашните хибриди с удължен пробег. Това означава, че технологията е по-лека и спестява място, което пък се отразява положително на ефективността.

Турбинният генератор може да зареди батериите напълно за едва 40 минути!

От компанията уточняват, че микро-турбината ще се върти с 96 000 об/мин и ще произвежда 96 кВ електроенергия, от които 30 кВ ще захранват генератора и литиево-манган-оксидните батерии, а останалата мощност от 6 кВ ще захранва периферното оборудване. От Techrules изпробват турбината на TREV с различни горива, за да открият с кое се представя най-добре. В това число влизат природен газ, биогаз, бензин и дори керосин. Според изчисленията на инженерите, 80 литра от керосина ще бъдат достатъчни за изминаването на теоретичен максимален пробег от 2000 км в градски условия.

В момента Techrules провежда тестове с прототип на GT96 на английската писта „Силвърстоун“. Според предварителната информация машината е способна да се ускори до 100 км/ч за 2.5 секунди, а максималната скорост е ограничена по електронен път на 350 км/ч. Китайците обявяват и максималната мощност, която щяла да достига 1030 к.с. и 8640 Нм максимален въртящ момент. И всичко това ще задвижва кола с тегло от едва 1380 кг.

След представянето на GT96 от Techrules ще започнат производството и на по-достъпни градски автомобили, които ще се сглобяват в по-големи серии.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 1
+ 0
- 0
sffsdf15580
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.