19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Hennessey Venom F5: това ли е най-бързата кола на света?

След като изрекоха гръмкото обещание най-новият им модел да може да вдигне над 300 мили в час (482 км/), от Henessey представиха този претендент - Venom F5 на SEMA Show в Лас Вегас. Както и предишния Venom GT и F5 е фокусиран върху едно нещо - скоростта. Но за разлика от предходния звяр, този е изграден от нулата.

Hennessey Venom F5 вече не е на шаси на Lotus, а върху изцяло нова карбонова рама. Купето също е иработено от лекосплавен материал, а дизайнът му е доста по-различен от този на GT. Коефициентът на съпротивление на новия претендент за "най-бърз автомобил в света е само 0.33Cd. За справка, този на предишния Venom GT е 0.44, а на Bugatti Chiron е 0.38Cd.

Не очаквайте, обаче, нови хибридни технологии като на Koenigsegg, например. "Аз съм пурист", заявява Джон Хенеси. "Харесвам семпла, елегантна функционалност. Не съм против хибридите, но те са за големите производители".

За задвижването на новия Hennessey Venom F5 се грижи уникален 7,4-литров алуминиев битурбо V8, който изпомпва потресаващите 1600 конски сили и 1762 нютонметра. Цялото това "природно бедствие" се изсипва към задните колела чрез 7-степенна автоматична скоростна кутия с перца на волана. Като опция се предлага и механична трансмисия, но от Hennessey предупреждават, че ще трябва да се борите с GPS-базирания тракшън контрол през цялото време, до достигане на 225 км/ч.

Когато е оборудвaн със специалния пакет Vmax, F5 е с още по-добра аеродинамична ефективност. Това му позволява да ускори до 300 км/ч за едва 10 секунди, а до 400 км/ч за под 20 секунди. А очакваната максимална скорост е 484 км/ч (301 мили в час). А другото важно е, че с показателите си, новият Venom е с няколко секунди по-бърз от Koenigsegg Agera RS и Bugatti Chiron.

Що се отнася до кабината, тя изобилства от кожа, карбон и алкантара, а акцент е Apple iPad интерфейсът. Кокпитът е просторен, като от Henessey обещават, че F5 ще може да побере двуметров състезател по американски футбол (какъвто атлет е и сред първите запазили возилото). Hennessey Venom F5 ще се произведе в едва 24 екземпляра, всеки на цена от 1,6 милиона долара без опциите (които могат да достигнат до 600 000 долара). Потенциалните собственици подават заявление и ще бъдат избрани лично от Джон Хенеси.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:26 1
+ 0
- 0
sffsdf29239
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.