28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как да забавим износването на гумите

Съществени разлики се наблюдават при гумите на един и същ автомобил

Трябва да внимавате с износването на гумите, тъй като неравномерното износване ще се отрази неблагоприятно на безопасността и може да доведе до ненужни и нежелани разходи. Nokian Tyres установи разликата в степента на износване между предните и задните гуми.

Полеви тестове проведени от Nokian Tyres показват, че задвижващите гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо отколкото управляемите. Затова е важно да разменяте местата на гумите, дори и в средата на сезона.

Тестовете проведени от Nokian Tyres, показват, че когато шофирате със зимни гуми на автомобил с предно задвижване, предните гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо отколкото задните. При летните гуми, степента на износване на предните гуми може да достигне до два пъти повече отколкото при задните гуми.

Шофирайте спокойно и проактивно

Спокойното и проактивно шофиране ще намали износването. Добре е да избягвате рязкото спиране, ускоряване и резките маневри.

Използването на правилно налягане в гумите спрямо товара, намалява износването, съпротивлението при търкаляне и подобрява стабилността при шофиране. Налягането ще спадне в студа, така че е нужно да помпате зимните си гуми с 0.2 бара (20 kPa) повече от препоръчаните от производителя стойности. Препоръчителното налягане на гумите е налично в ръководството на автомобила например. Трябва да настройвате налягането на гумите когато са студени, особено преди да тръгнете на дълго пътуване.

Когато поставяте зимните гуми, е нужно да проверите и оставащия протектор върху основните канали. Зимните гуми на Nokian Tyres са снабдени с индикатор за безопасно шофиране (DSI), който помага на шофьорите: когато символът със снежинката върху протектора на гумата се износи, това означава, че е време за нови зимни гуми.

Нужно е също така да проверявате датата на производство на гумите, отбелязана на страницата на гумата. Серията от цифри и букви показва възрастта на гумата: първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две се отнасят за годината. Използвайте един комплект гуми за най-дълго време от шест зимни сезона.

По-старите автомобили се нуждаят от добри гуми

Ефектът от износването на гумите може да се наблюдава при ускорение, спиране и странично сцепление. Много шофьори мислят, че почти всяка гума е достатъчно добра за стара кола или за втория семеен автомобил. Обосновката може да е, че в купуването на скъпи гуми за евтина кола няма много смисъл, или че вторият автомобил се използва рядко. От гледна точна на безопасността, обратното е вярно.

Когато автомобилът не е снабден с най-модерните технологии, добрите гуми могат да бъдат дори и по-важни отколкото при нов автомобил. Вторият семеен автомобил или третата кола, може да се използва от най-неопитния шофьор в семейството. Добрите гуми са основен елемент за сигурността при шофиране.

Първокласните гуми са разумен избор, тъй като разработването на тези продукти е фокусирано върху запазване на гумата възможно най-безопасна, дори и когато се износва.

Съвети за забавяне на износването на гумите

– Регулярно сменяйте позицията на предните гуми със задните и обратно. Това е нужно да се прави на всеки 10 000 километра най-много.
– Избягвайте резките спирания и ускорение, както и резките маневри.
– Уверете се, че гумите Ви имат правилно налягане. През зимата добавете 0.2 бара над това, което препоръчва производителят на автомобила. Винаги проверявайте налягането на гумите когато са студени.
– Не съхранявайте гумите си навън на слънце; използвайте хотел за гуми или друга локация, която е тъмна и има контрол на температурата.
– Когато специалист поставя гумите Ви той може да Ви даде и повече информация за състоянието им.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:07 1
+ 0
- 0
sffsdf37892
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.