19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как мото каските могат да спасят живота ви?

Детската ви мечта да имате мотор най-сетне е реалност. И сега нямате търпение да яхнете железния си кон и да поемете на път. Искате да усещате слънцето по лицето и вятърът в косите си, да вдишвате с пълни гърди и да се наслаждавате на удоволствието от карането.

Разбираме желанието ви. Ездата на мотоциклет е наистина уникално изживяване. То чиста проба свобода.
За съжаление обаче тази свобода твърде често си има цена. Защото карането на мотор без мото каска може да бъде много опасно.


Как носенето на мото шлем може да спаси живота ви?

Мотоциклетите са по-опасната форма на транспорт. Те са по-малко видими, по-малко стабилни от автомобилите и развиват по-високи скорости. В случай на инцидент мотористите не са предпазени като автомобилистите и нараняванията им са много по-сериозни.

И докато охлузванията и натрошените кости могат да бъдат излекувани, то нараняванията на главата могат да бъдат изключително тежки и дори фатални.

За щастие тези наранявания могат да бъдат смекчени или дори избегнати, ако по време на езда носите мото каски . Ако имате ли защитен шлем и се случи инцидент, при падането ви от мотора външната черупка на каската ще поеме удара и ще разпредели силата му върху по-голяма повърхност, което ще я отслаби. А вътрешната обвивка ще омекоти удара и ще ви осигури свобода на движение. Най-просто казано, носенето на мото каска буквално може да спаси живота ви.

При толкова видове каски как да изберете своята?

Всъщност, има основателна причина да съществуват няколко вида мотоциклетни шлемове. Всеки един вид е проектиран специално, за да може да предпази главата ви от най-честите удари според вашия стил на езда.

Видове шлемове според стила езда

Интегрални (Full Face)

Този вид мотоциклетни шлемове са универсални и предлагат най-високата защита не само на главата и лицето, но и на брадичката. Подходящи са за всеки тип на езда, но има една малка уловка. За да направите точния избор трябва да се съобразите със стила си на езда и със стойката, която заемате върху мотора.

Така например, ако сте спортен ездач, то вие се изгърбвате леко и привеждате тялото си леко напред. Във вашия случай подходящият шлем е този с аеродинамична форма, с по-висока брадичка и с визьор под лек ъгъл.

Ако карате туристически мотоциклет или крайслер, тогава вие заемате по-изправена позиция. За вас подходящата интегрална каска е с по-ниска брадичка и прав визьор.


Отвoрени или Open Face

Каските с отворено лице или ¾ шлемове покриват добре главата, но оставят лицето и брадичката открита. Подходящи са за вас, ако карате скутер, туристически мотор или крайслер. Що се отнася до защитата, която осигуряват, то тя е почти идентична със защитата, която осигурява интегралната каска. Единственият минус на Open Face е липсата на защита на брадичката.

За офроуд (Dirt Bike, Motocross или MX)

Този вид мотоциклетни шлемове не могат да се ползват за каране в града или по магистралата, тъй като са предназначени основно за езда по неравен терен и черни пътища. Офроуд каските се различават от останалите видове и като дизайн (липсват им визьори) и като тегло (много по-леки са). С други думи, този вид каска е подходяща за вас единствено, ако се занимавате с офроуд.

Модуларни (Flip - up)

Модуларните или “флип” шлемовете са комбинация между ¾ и интегрална каска. На външен вид приличат на интегралната (и осигуряват същата защита на цялото лице) с една разлика - имат допълнителна панта, която позволява долната част да се обърне и брадичката да остане открита. Този вид каски са малко по-тежки, но пък ще ви бъдат от полза, ако яздите туристически мотор или крайслер.

Dual Sport

Този вид са комбинация между офроуд и интегралните мото каски. Осигуряват доста добра защита и с тях можете да карате както на пътя, така и извън пътя. Ако обичате високите скорости и яздите спортен или ендуро мотор, този вид шлемове са много подходящи за начина ви на каране.

“Канче”

“Канчетата” или “половин каските” са много ефектни, но не могат да ви осигурят добра защита, тъй като покриват само горната част на главата. Освен това не са оборудвани с визьор и нямат вентилация. Все пак, не можем да не признаем, че са секси и ако карате крайслер или скутер ще паснат добре на стила ви на езда.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:06 2
+ 0
- 0
sffsdf38149
+ 0
- 0
Я могат, я не могат. И Шуми беше с каска на ски пистата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.