26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кампания за намаляване на инцидентите с мотоциклетисти набира сила

Кампанията за въвеждане на нов предупредителен знак “Внимание мотористи!”, която мото-организацията Софийски мотористи по инициатива на техния член Росен Арсов стартираха миналата година, набира все по-сериозна популярност и обществен интерес. На откриването на мото-сезона в столицата на 26 март, момчетата и момичетата от Sofia Riders поставиха още един знак близо до града. Идеята е чрез знаците да се засили вниманието на всички участници в движението и да се маркират предпочитаните от мотористите маршрути. 

Целта на кампанията е нашите знаци да се включат в групата "Предупредителни пътни знаци" по Закона за движение по пътищата, като същите да се поставят на подходящи пътища от републиканската пътна мрежа с цел да се заостри вниманието на всички участници в движението, че по съответният участък от пътя може да се движат самостоятелно или група мотоциклетисти! Най-важното е, че по този начин също се създава култура на поведение на пътя. Най-вече тези знаци със сигурност биха допринесли изключително за намаляване на ПТП с участие и за съжаление с пострадали мотоциклетисти! Изводът е, че това е класическа превантивна мярка, която доказано води до много сериозни позитивни резултати!” - заяви Александър Бакалов от Sofia Riders.

Към кампанията на софиянци се присъединяват все повече любители на двуколесните моторни превозни средства. Знак “Внимание мотористи” вече има и във Варна като дамите от Moto Angels още миналата седмица маркираха едно от ключовите места с потенциална опасност за ПТП с пострадали мотоциклетисти.

В момента му се радваме много като на наш реквизит в заведението, но се надяваме силно скоро той да се вижда по-често по улиците, като съвсем спонтанно подкрепихме кампанията на момчетата от София – това е едно гражданско предложение, тъй като твърде много зачестиха инцидентите по пътищата. Ние не молим отново водачите да ни пазят, а подаваме ръка на всички участници в движението да се пазим взаимно и да стигнем по живо и здраво до края на пътуването си” - каза Цвета Влайкова от Moto Angels.

Положително мнение за инициативата и готовност за подкрепа изразиха и мотористите в Русе. Според Александър Иванов - един от основателите на мото движението в града, въвеждането на специален знак за присъствието на мотористи на пътя ще заостри вниманието на шофьорите. Според него знаци от този тип трябва да се поставят не само в града, но и на натоварените извънградски пътища, като този от Русе към Велико Търново, където често стават произшествия.

“Поставянето на знак “Внимание мотористи!” ще спомогне за това другите участници в движението да обръщат по-голямо внимание, че има и мотористи на пътя. Ние също сме участници в движението, но малко по-малко се забелязваме.” - каза още той.

Мото-сезон 2016 току що започна и вече има регистрирани не малко инциденти с мотори. Феновете на двуколесните са убедени, че с поставянето на такива знаци, ще се затегне положението и ще има по-висок контрол на нарушенията от страна на другите водачи. Не случайно мотото на тазгодишното откриване на сезона бе “Зад каските стоят ХОРА, а не донори”. Инициативата има основната цел да повиши толерантността на пътя и максималната концентрация на всички шофьори, за да не се допускат фатални грешки. Да не забравяме, че тепърва започват и мото-съборите, които са едни и същи всяка година.

Доста са местата с висока концентрация на ПТП в райони като Предела и Гоце Делчев, например, където има дори смъртни случаи. Според официалната статистика на КАТ само за изминалата година 11 мотористи са загинали в София, а над 100 са ранените. Тези цифри обаче със сигурност биха се променили, ако бъде въведен знак “Внимание мотористи!”. За популяризирането на идеята мото-обществото разчита и на подкрепата на медиите.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:25 2
+ 0
- 0
sffsdf9133

Рейтинг :
01.04 2016 в 12:55 1
+ 0
- 0
не е лоша идеята, подкрепям. НО законно ли е всичко това? какво ще стане ако всеки започне да си слага знаци както си иска?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.