20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Капка в морето: караваната – амфибия Sealander

Обожавате къмпингуването, но не по-малко обожавате и разходките с лодка в някой тих и прекрасен залив? Имате само един автомобил и няма как да помъкнете любимата моторница, без да оставите в къщи не по-малко любимата каравана? Няма страшно – Sealander ще реши досадните ви проблеми! Не, това не е речта на някой надъхан немски оратор от WS Teleshop. Горе-долу така можем да ви представим една интересна немска играчка за почивка и свободно време.

Sealander е уникална компактна комбинация от каравана и яхта, в една красива и доста лека опаковка. Или още по-рекламно казано – високото качество и естетиката на лодкостроенето са комбинирани с гъвкавостта на дом на колела. Динамично и модерно… Разработката на проекта започва преди повече от 5 години, като през 2011 г. е представен и едноименният прототип. Очакваше се серийното производство да започне през 2012 година, но поради финансови и технически причини бе забавено с около две години.

Sealander определено е иновативна леко возило, създадено с идеята да бъде компактна и удобна каравана, но с помощта на малко настройки и извънбордови двигател (всеки с мощност над 5 к.с и дълго рамо ще свърши работа), се превръща в малка кокетна яхта. При това, не такава за която ще ви трябва капитанско свидетелство. Е, разбира се, яхтената каравана е предназначена за езера, язовири и закътани морски заливи, не си и помисляйте да тръгнете с нея на презокеанско пътешествие…

Амфибията е с изграден от излят нацяло усилен стъклопластов корпус с двойно дъно. Шасито (металната част с колесника) е от напълно галванизирана водоустойчива стомана. Колелата са стоманени с 13-иночви гуми, а като опция могат да се поръчат и лети джанти (до 15 цола) с избрани модел гуми. Прозорците са отваряеми от акрилно стъкло, както и покривът. За осветлението отвън и отвътре се грижат непромокаеми LED светлини, а електрическата система е комбинирана на 12 и 220 V с мониторинг през специален панел. Срещу доплащане може да си поръчате електрически отваряеми стъкла и покрив, допълнително покритие срещу лошо време и др.

Интериорът е доста приятен, макар че при дължина 185 см и ширина 160 см не може и не трябва да очаквате кой знае какъв лукс. В купето преобладават елементи от стомана и пластмаса, в комбинация с кожа и дърво, като производителят обещава десетки възможности за персонализация с избор на цветове и материали. В базовото оборудване влизат хладилна чанта, трюм и заготовки за кухня, а срещу доплащане може да получите добре оборудвана миникухня, климатик, тоалетна и дори барбекю, захранвано от серийно вградената туристическа газова бутилка и система за управление на газта.

Грубо казано, интериорът предлага два дивана, побиращи до шестима възрастни, и компактна маса. След прибиране на масата, диваните могат да се разгънат и превърнат в пълноценна спалня с всички удобства, а под нея има няколко чекмеджета за багаж. Опционално може да поръчате неща като завеси за прозорците, слънцезащитни пана от алуминий, многобройни контакти за 220 V или изводи за 12V, аудио или TV система с вътрешни и външни говорители, кухня с 2 котлона на газ, мивка с два резервоара по 10 л за чиста и мръсна вода плюс различни накрайници за маркучи, допълнително LED осветление и т.н.

Sealander е разработена и произведена в Германия, като създателите й твърдят, че комбинира най-доброто от производствените процеси на лодки и каравани, в комбинация с традиционната прецизност на немските майстори и висококачествени материали. За тези неща свидетелства и цената, която надхвърля таи при далеч по-големи каравани – базовата версия струва малко над 15 000 евро, а стандартната, която има най-необходимите неща, е около 17 000 евро.

Времето за доставка на стандартен модел е около 8 седмици, но ако решите да го персонализирате, може да отнеме двойно повече. Иначе, амфибията подлежи на регистрация като ремарке с тегло до 750 кг и се тегли с обикновен автомобил с любителска категория книжка. За управление във вода, подобно на джетовете и малките моторни лодки, трябва да имате навършени поне 16 години. Във водата, Sealander се пуска като лодка от колесар, с простата разлика, че колесарът просто си влиза във водата, а няма нужда от лебедки и други по-сериозни техники или усилия.

А най-интересното е, че вече има и поръчана от българин каравана – амфибия Sealander.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:35 1
+ 0
- 0
sffsdf2084
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.