19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Кога и как да използваме фаровете за мъгла?

Снимка: Pixabay

Намираме се в сезона на студеното време, когато често ни се налага да шофираме в мъгла, дъжд и снеговалежи. Това са и най-неприятните метеорологични условия, в които един шофьор трябва да кара - намалената и ограничена видимост, както и натовареното движение са предпоставка за ПТП.

Както знаем, винаги трябва да шофираме с включени фарове, дори и през деня. В тази връзка е важно да обърнем внимание и на тези за мъгла, чиято цел е да ви направят по-видими за останалите участници в движението на пътя и да ви осигурят максимална безопасност по време на шофиране.

Именно затова по-долу ще поговорим за фаровете за мъгла и това кога и как е правилно да се използват.

Фарове за мъгла - какво представляват?

Фаровете за мъгла са част от осветителната система на автомобила и представляват специални допълнителни светлини, чиято цел е да подобрят осветеността при намалена видимост на пътя. Разположението им е както в задната част на автомобила, така и в предната, ниско долу на бронята.

Стандартно фаровете за мъгла са LED светлини или халогенни крушки, като предните светят в жълто, тъй като този цвят има по-голяма дължина на вълната, докато задните светят в червено.

Важно е да уточним, че фаровете за мъгла са предназначени не само за случаите, когато има мъгла, а и когато вали дъжд, сняг или има запрашеност на пътя.

За да си осигурите максимална безопасност на пътя, е от изключителна важност да знаете как да ги използвате и да сте уверени, че те са правилно монтирани и настроени.

Особености на фаровете за мъгла

Причината предните фарове за мъгла да са монтирани в най-долната част на бронята е за да осветят най-ниската част на пътя. По този начин ще имате видимост за това къде е границата на пътя, маркировката, както и възможните неравности.

Благодарение на широкия и плосък лъч, който тези фарове излъчват, пространството пред вашия автомобил е добре осветено. Така няма отражение от мъглата, а същевременно насрещно движещите се автомобили не са заслепени.

Що се отнася до задните фарове за мъгла, те излъчват червена светлина, като при повечето автомобили има един, разположен от страната на шофьора. Разбира се има и превозни средства, които разполагат с два, симетрично разположени в една линия.

Важно е да уточним, че задачата на задните фарове за мъгла не е да осветяват пътя, а да индикират на шофьорите зад вас, че има кола пред тях. Това им помага да спазват необходимата дистанция предвид влошената видимост, осигурявайки на всички участници в пътното движение безопасност.

Какви са правилата за използване на фаровете за мъгла?

Като активен шофьор знаете, че в Закона за движение по пътищата има определени правила за използване на автомобилните светлини на пътя. Така например късите светлини трябва да се използват не само вечер, но и през деня.

Фаровете за мъгла от своя страна се включват единствено и само, когато видимостта на пътя е лоша поради снеговалежи, дъжд или мъгла. Съгласно Закона за движение по пътищата, те не могат да се използват самостоятелно.

Наред с това фаровете за мъгла не бива да се включват заедно с дългите, тъй като така още повече ще се влоши видимостта и в случай, че има някой пред вас или насрещно движещ се, то можете да го заслепите и това да е предпоставка за ПТП.

Фаровете за мъгла винаги трябва да се включват заедно с късите и никога с дългите светлини.

В заключение ще ви препоръчаме да не бързате да включвате фаровете за мъгла веднага щом видимостта започне да се влошава. Напомняме, че те са много силни и лесно могат да заслепят шофьорите, движещи се насреща. Винаги спазвайте дистанция и се опитайте максимално да изчакате, като ги включите едва когато видимостта е под 50 м.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:03 3
+ 0
- 0
sffsdf39539

Рейтинг :
09.09 2023 в 03:46 2
+ 0
- 0
sffsdf39539
+ 1
- 1
Не може ли просто да ги забранят?

Основната им роля е да вадят очи.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.