19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Lamborghini Pregunta e забравен концепт, вдъхновен от изтребителите (Видео)

Само преди седмица отбелязахме 29-ата годишнина от сделката между Chrysler и Lamborghini. През 1987 г. американският концерн поема контрола върху бутиковата италианска марка, а 7 години по-късно я продава на индонезийска холдингова компания, чийто изпълнителен директор впоследствие е осъден за поръчването на убийството на индонезийски съдия. Въпреки това, управлението на Lamborghini изглежда, че върви по план. През 1997 г. обаче, в Азия настъпва финансова криза, която принуждава холдинговата компания да се раздели с ценната си покупка.

Lamborghini е продадена на Audi AG, чиято собственост е и днес. През 1998 г. на автомобилното изложение в Париж е представен интересен концепт – Lamborghini Pregunta. За разлика от естетическото недоразумение Lamborghini Portofino (четири врати и изключително скучен дизайн), създадено по време на странната и кратка любовна афера между Chrysler и Lamborghini, Pregunta е поглед към бъдещето и изглежда като автомобилното изражение на въпроса “Как биха изглеждали колите, ако приличаха на изтребители?”

Дизайнът си Pregunta дължи на небезизвестното студио Bertone. Купето е карбоново и е проектирано и създадено от Heuliez. То е покрито с матово сиво покритие, което се използва и в изтребителя Dassault Rafale. Осветлението пък е фиброоптично. Интериорът е цветен и кичозен по днешните стандарти, типично в стила на 90-те. Той също е вдъхновен от авиацията, има много стъклени екрани, камери за обратно виждане и GPS навигация. Седалките пък изглеждат сякаш всеки момент ще се катапултират. Колкото до вратите, отварят се нагоре, разбира се, а заедно с тях се повдигат и огромните въздухозаборници.

Lamborghini Pregunta използва шасито и задвижващата система на Lamborghini Diablo. Задвижването е задно, а мощността на V12 двигателя достига 530 к.с. От място колата изминава разстоянието от 1 км за едва 20 секунди.

Почти всяка промо снимка на концепта включва изтребител Rafale на заден план, а в специално рекламно клипче се вижда как двете машини се опитват да се състезават. Теоретичната максимална скорост на концепта е 331 км/ч.

През 2013 г. френският автомобилен дилър Autodrome някак си се добира до уникалната машина, която продава на търг за малко над 2 милиона долара.

В историята си Lamborghini създава много налудничави, извънземни и отдавна забравени концепти. Много преди появата на Reventon, вдъхновен от F22, много преди Veneno, вдъхновен от Megatron, Lamborghini Pregunta задава въпрос, на който все още няма отговор. Какво би станало, ако колите ни приличаха на изтребители?



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:22 1
+ 0
- 0
sffsdf10605
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.