20 октомври 2019
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища
FACEBOOK

Марихуаната е удвоила фаталните катастрофи във Вашингтон

"Опитът на Вашингтон може да послужи за урок на другите щати, обмислящи легализацията на наркотика."

Американската фондация за безопасност на движението (AAA) публикува нов доклад, според който фаталните инциденти с хора, употребили марихуана, са се увеличили двойно във Вашингтон, след като в щата беше разрешено използването на наркотика.

Според информацията, изследователите са открили, че процентът от шофьорите, замесени във фатални инциденти на пътя, които са били употребили марихуана, се е увеличил повече от двойно - от 8% на 17% между 2013-а и 2014-а година. Данните разкриват, че през 2014 г. един от шест шофьора, участвали в инцидент на пътя с фатален край, са използвали марихуана малко преди случилото се.

„Значителното увеличение на смъртоносните инциденти на пътя, свързани с употребата на марихуана, е притеснително,“ коментира президентът и главен изпълнителен директор на AAA – Питър Кисинджър. „Опитът на Вашингтон може да послужи за урок на другите щати и за това какво могат да очакват, ако легализират марихуаната.“

Новото изследване акцентира и върху това, че законните ограничения за шофиране под въздействие на марихуана, действащи във Вашингтон в момента, са „спорни и неподкрепени от научни доказателства.“ Според организацията това означава, че застрашаващи пътната безопасност автомобилисти могат да карат свободно, докато други могат да бъдат наказвани несправедливо.

От агенцията обясняват, че някои шаси вече са установили максималното количество от активната съставка на канабиса THC (тетрахидроканабинол), която шофьорите могат да имат в организма си и да управляват моторно превозно средство. Така или иначе, въпросното количество е спорно, тъй като няма научно доказателство, че именно превишаването му влошава реакциите и представянето на човек зад волана. От AAA подчертяват, че пушенето на канабис влияе на различните хора по различен начин, което прави „уточняването на законови рамки доста предизвикателно занимание.“

Имайки предвид, че взимането на кръвна проба обикновено изисква наличието на свидетел и транспорт до лаборатория, процесът по проверката на шофьор може да отнеме повече от два часа. През това време, нивото на THC в кръвоносната система може да намалее и да падне под максимално допустимото количество, което също е проблем, който в бъдеще трябва да се реши, завършват специалистите от ААА.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.