29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Мотоциклетът ви не стартира? Ето какви могат да бъдат причините

Източник на изображението: elements.envato.com Снимка: elements.envato.com

Със сигурност нямате търпение да изкарате мотора от гаража, след като зимният сезон приключи. Очакват ви толкова пътувания, срещи с приятели и безкрайни приключения с любимия ви мотор.

Но ако той не запали? Знаем, че няма нищо по-разочароващо. В статията по-долу ще ви дадем някои “подсказки” откъде може да идва проблемът, както и съвети за разрешаването му. Е, може да се наложи да се обърнете към сервиз и да закупите нови части, но си струва да опитате и сами.

Запалителните свещи

Причината, поради която моторът ви може да не запали могат да бъдат запалителните свещи. Обърнете внимание както на тях, така и на кабелите им, които не трябва да са разхлабени.

Ако проблемът е в кабелите, той може лесно да се отстрани. В случай обаче, че свещите не са наред, ще е нужна смяна.

Акумулатор

“Падналият” акумулатор е най-често срещаната причина, поради която моторът не иска да запали. Самият акумулатор е важен не само за това, но и за цялата електрическа система на мотоциклета. Той трябва да е винаги добре зареден.

Има начин да проверите нивото му на заряд. За целта включете фаровете. Ако те светят слабо, значи зарядът е нисък, а ако въобще не светят, акумулаторът трябва да се зареди или смени.

Гориво

На всеки се случва да забрави да зареди колата или мотора си с гориво, дори и на опитните шофьори. Понякога нивото му е толкова ниско, че моторът не го засича, затова ще трябва да проверите сами дали разполагате с достатъчно.

За целта ще е нужно да разклатите мотора и да се заслушате за плискащ звук. Ако чуете такъв, отидете възможно най-бързо до бензиностанцията и заредете.

Съединител

В бързината си е много възможно да не сте натиснали добре съединителя на мотоциклета. Той трябва да се натисне докрай, да включите на първа предавка и да подадете газ с дросела, докато бавно отпускате съединителя.

Ако имате проблем със съединителя, не с всеки мотор ще можете да запалите без него. В случай че все пак успеете, ще чувате стържещи звуци при смяна на скоростите. Това е сигурна индикация, че имате нужда от замяна с нов съединител.


На скорост
Някои модели мотоциклети не могат да запалят, ако не са на неутрална скорост. Ако случайно сте на скорост, сложете на неутрална, запалете и чак тогава превключете на първа скорост.


Запушен въздушен филтър

Въздушният филтър премахва замърсяванията, докато позволява навлизането на голямо количество въздух в двигателя. За съжаление, често се случва по него да се натрупа мръсотия, която да възпрепятства навлизането на въздуха.

Мотористите често забравят да го почистят, затова ви съветваме от време на време да го проверявате. Почистете го, и ако това не помогне, може би ще се наложи да го замените с нов.

Замърсен карбуратор

Както въздушния филтър, така и карбураторът е податлив на замърсявания. Когато той е силно замърсен, през него не може да премине сместа от въздух и гориво и мотоциклетът не може да запали.

В такъв случай карбураторът ще се нуждае от хубаво почистване, което е добре да се извършва от професионалист. Той разполага с нужните инструменти и опит за неговото разглобяване и сглобяване.


Ако нашите насоки не са ви помогнали да разрешите проблема си, е възможно моторът ви да не може да запали поради по-сериозна причина. При всички случаи ви съветваме да се обръщате към доверен механик или сервиз за мотоциклети.

В случай че се наложи да закупите нови части, доверявайте се единствено на специализирани магазини, които дават гаранция за качеството на частите си.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.