19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Nokian представи гума от рециклирани и възобновяеми материали

Green Step е предназначена за зимно шофиране

Nokian Tyres представяйки най-устойчивата си гума досега. Концептуалната гума Green Step е шедьовър на устойчивите иновации с амбициозен дизайн, който се състои от 93% рециклирани или възобновяеми материали. Това придвижва компанията по-близо до целта ѝ до 2030 г. 50% от всички суровини използвани в гумите на Nokian Tyres да бъдат рециклирани или възобновяеми материали.

През 2021, Nokian Tyres си постави амбициозна цел: до 2030 година 50 % от всички суровини използвани в гумите да бъдат рециклирани или възобновяеми материали. Концептуалната Nokian Tyres Green Step е доказателство за изобретателността на научноизследователският екип на Nokian Tyres, както и за амбицията на компанията да направи шофирането по-устойчиво.

Целият каучук използван за концептуалната гума Green Step е натурален и се използват натурални масла като масло от рапица. Почти всички пластификатори, смоли и технологични добавки са от възобновяеми ресурси. В допълнение, естественият силициев диоксид от стрити оризови люспи e основен запълващ материал на протектора и страницата, а възобновяемите влакна от корда се използват, за да направят гумата по-здрава.

Почти всеки компонент от Green Step съдържа рециклирани материали. Например въглеродната сажда използвана в каучуковата смес е получена от излезли от употреба гуми, а бутилът използван във вътрешната страна, както стоманата в стоманените ремъци и теловете в конструкцията са основно рециклирани материали.

Green Step е зимна гума, която може да се кара на сняг и лед. Някои от материалите използвани за направата на концепцията са познати от предходни модели на Nokian Tyres. Натуралният каучук е важен материал във всички гуми поради своите полезни свойства. Алтернативните източници, като растението гуаюла също се изучават. Възобновяемите масла са често срещани в гумите на Nokian, откакто компанията беше първият производител на гуми в света, който спря да използва високоароматни масла още през 2005 г.

От деня, в който са изобретили първата зимна гума в света през 1934 г., зимните гуми на Nokian Tyres са ценени от поколения шофьори, които искат да се насладят на спокойствие във всякакви условия. Но Nokian Tyres не е фокусирана единствено върху предпазването на шофьорите, компанията работи непрестанно и за опазването на света, в който живеем. Това ясно се вижда от всички техни действия, от разработването на гумите до продукцията: това е първата компания за производство на гуми в света, която получава одобрение от инициативата Science Based Targets (SBTi) за амбициозните си цели за намаляване на вредните емисии, и която също така намалила съпротивлението при търкалянето на гумите си годишно средно с 8.5% от 2013 година насам, спестявайки гориво и намалявайки емисиите на въглероден диоксид.

Концептуалната гума Nokian Tyres Green Step:

- 93% от материалите са рециклирани или възобновяеми източници
- Възобновяемите материали включват натурален каучук, възобновяеми масла и естествен силициев диоксид от стрити оризови люспи
- Рециклираните материали включват рециклирана стомана и въглеродна сажда
- Иновациите създадени за концептуалната гума ще се използват за бъдещи гуми
- Целта е 50% от всички суровини, които се използват за направата на гуми Nokian Tyres да бъдат рециклирани или възобновяеми до 2030 г.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 0
- 0
sffsdf38944
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.