28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новият Jeep Gladiator: пълни детайли ( галерия и видео)

След като неотдавна изтекоха снимки на изцяло новия Jeep Gladiator, моделът отбеляза официалната си премиера на автомобилния салон в Лос Анджелис. Завръщането на Jeep в сегмента на пикапите, след над четвърт век отсъствие (със спирането на Commanche) определено е атрактивно и радващо очите на феновете.

Gladiator споделя и платформата, и дизайна на Wrangler, но е с увеличени размери, за да побере дългия метър и половина товарен отсек. Колесната база на пикапа е с 493 мм по-дълга от тази на 4-вратия Wrangler Unlimited и достига 3478 мм. Рамата е удължена с малко над 78 см, като общата дължина на Gladiator е 5537 мм, което го прави с около педя по-дълъг от Toyota Hilux, например. И както и всъдехода, пикапът ще се предлага както с твърд (разглобяем), така и с мек таван.

За задвижването на новака, първоначално ще се грижи 3,6-литров V6 бензинов двигател с 285 конски сили и 352 Nm. Стандартно се предлага 6-степенна механична скоростна кутия, но от FCA вярват, че изборът на клиентите ще се сведе до 8-степенния автоматик, дебютирал при джипа. На по-късен етап под капака ще може да се поръча и трилитров турбодизел EcoDiesel, с мощност 260 к.с. и въртящ момент от 600 Нм (който ще се предлага и в RAM 1500, между другото). За европейския пазар най-вероятно камиончето ще вземе тукашните агрегати на Wrangler – 2,2-литров дизел с 200 к.с. и двулитров турбобензин с 272 к.с.

Теглото на новия модел е 2110 кг във версията Sport с ръчни скорости и достига до 2300 за Rubicon с автоматик. Максималната товароносимост на „добичето” е 750 кг, като може да тегли ремарке до 3,5 тона.

В САЩ, Gladiator ще се предлага в 4 нива на оборудване - Sport, Sport S, Overland и Rubicon. Всичките ще са с мостове Dana 44, с 5-линково задно окачване. Всички версии, без Rubicon, ще разчитат на 4х4 система Command-Trac с бавни предавки и опционален Trac-Lok блокаж на задния диференциал. Офроуд версията Rubicon пък ще разчита на системата Rock-Trac за задвижване на колелата, с по-добро съотношение на предавателните числа при бавните скорости. Клирънсът на тази версия е респектиращите 28 см, които позволяват газене във вода до 76 см. Опционално, Rubicon ще може да се поръчва с 33-инчови офроуд гуми Falken Wildpeak Mud-Terrain. Ъгълът на така при конвенционалните версии е 40,8 градуса, а на спускане – 25. При Rubicon стойностите са съответно 43 и 26 градуса.

Както и при Wrangler Rubicon, при еквивалентната версия на Gladiator ще се предлага електронно откачане на стабилизиращата щанга отпред, за по-голяма артикулация на окачването в пресечен терен. В помощ на по-неопитните водачи при офроуд изпълнения ще е новата предна камера, която да помага виждането на препятствия, снабдена със система за измиване.

Основният отличителен белег на новия модел – товарният „леген”, както споменахме, е с дължина метър и половина. Ширината на отсека е около 114 см в тясната част между колесните арки, което ще е малко недостатъчно, ако решите да натоварите стандартно ATV, например. Капакът на товарното помещение е стоманен, като има три степени на отваряне, а на разположение в легена са няколко точки за фиксиране на товара, плюс извод за електрозахранване.

Интериорът, логично, дублира на 99% този на Wrangler, но има и някои малки нововъведения, като например заключващо се чекмедже за багаж под задната седалка ( с отделение, в което да държите болтовете на демонтируемите врати), и зарядно за телефон зад нея.

На пазара в САЩ новият Jeep Gladiator ще е в средата на 2019 година, а в Европа го очакваме през 2020. Моделът ще се произвежда в завода на FCA в Толедо, САЩ, където се прави и Wrangler.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:17 1
+ 0
- 0
sffsdf33861
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.