28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новото Audi Q5 дебютира в Париж (Видео)

Audi най-накрая представи второто поколение на своя кросоувър Q5, по време на автомобилното изложение в Париж. В типичния Audi стил, новият модел има доста познат дизайн, както отвън, така и отвътре.

Новата Q5-ца e с до 90 кг по-лека от своя предшественик в зависимост от конкретното оборудване. Въпреки че изглежда много сходно с модела, който замества на пазара, новият кросоувър има някои значителни технологични подобрения.

Парадоксално, но факт, автомобилът е станал по-лек, но е пораснал на размери и вече има по-аеродинамично купе. Новото Audi Q5 е дълго 4.66 метра, широко е 1.89 метра и е високо 1.66 метра. Междуосието пък е 2.82 метра. Обемът на багажника е пораснал с 10 литра до минималните 550 литра. В зависимост от позицията на задните облегалки, обемът може да нарасне до 610 литра, а ако те се сгънат, багажното пространство изведнъж става 1550 литра. Според официаната информация, версиите с 4-цилиндров двигател и аеро-оптимизиран покрив ще разполагат с коефициент на аеродинамично съпротивление от 0.30.



Новото Audi Q5 е изградено върху същата платформа MLB Evo, която се използва и от последното поколение на Audi A4 и Audi A5. Това е и причината новият кросоувър да се предлага със същите двигатели. В Европа моделът ще може да бъде поръчан с 2.0 TFSI двигател с 250 к.с., както и с три версии на класическия 2.0-литров TDI турбодизелов мотор – с мощност съответно 150, 163 и 190 к.с. За по-претенциозните ще има 3.0-литров TDI V6 мотор с 286 к.с. и 620 Нм максимален въртящ момент.

В зависимост от избрания двигател, новото Audi Q5 ще се предлага с 6-скоростна механична, 7-степенна автоматична S tronic трансмисия или 8-степенен tiptronic автомат, който ще бъде комбиниран само с 3.0-литровия турбодизелов двигател. Всички двигатели ще бъдат комбинирани със система за двойно задвижване Quattro, с изключение на базовия дизел, който пристига серийно с предно предаване, но срещу доплащане клиентите все пак ще могат да оборудват колата си с четири задвижващи колела.



Второто поколение на Audi Q5 ще се предлага и с въздушно окачване, което е новост за модела. Шофьорите ще могат да избират от 5 различни режима на височина и поведение на окачването, в зависимост от пътните условия.
Базовите модели ще пристигат със 17-инчови джанти, а при по-високите нива на оборудване размерът нараства до 18 инча. S Line вариантите ще имат 19 инчови колела, а когато и това не е достатъчно, дизайнерите предлагат 21 инчови джанти.

За разлика от предишния модел, новото Q5 ще се произвежда в новата фабрика на Audi в Мексико. Продажбите в Европа ще започнат в началото на следващата година, а базовата цена в Германия е 45 100 евро.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:08 2
+ 0
- 0
sffsdf16938

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf16938
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.