29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Новото поколение Ford F-150 Raptor е факт

Най-екстремната версия на Ford F-150 - Raptor дебютира в изцяло новото си второ поколение. Пикапът, който е заводски подготвен за оф-роуд забавления, е на пазара от 2009 година, като се превърна бързо в пазарен хит. И подобно на конвенционалния модел, е най-продаваната спортна машина в САЩ (включително сравнено с леките коли).

Новият Raptor идва година след дебюта на 14-тото поколение F-150. Екстремната модификация се отличава със специално окачване за оф-роуд, повишен клирънс и гуми за всякакви терени, като разчита и на специфични технологии, подпомагащи движението извън пътя.

За момента "хищникът" ще се предлага с 3,5-литров V6 турбобензинов двигател EcoBoost познат и от предходното поколение. Все още не са посочени официални характеристики, но в предшественика мощността бе 450 конски сили, а въртящият момент 690 Нм. Агрегатът е стикован с 10-степенна автоматична скоростна кутия, която разпределя тягата към четирите колела чрез парт-тайм трансмисия.

За по-лесно справяне с лоши терени, Ford F-150 Raptor разполага със заден диференциал с електромеханична блокировка, който може да бъде заменен с опционален самоблокиращ се TorSen. Стандартно пикапът е с гуми BFGoodrich All-Terrain T/A KO2 с диаметър 35-инча, а като "екстра" се предлагат и 37-инчови.

Окачването е обновено, като разчита на амортисьори Fox LiveValve с външни резервоари и електронно управление. Рамата е усилена, а задният мост е с нова схема за закрепване. Клирънсът е 356 мм при предния мост и 381 при задния, което е с около 25% повече от този на предишния модел.

Raptor има няколко предефинирани режима за движение, които комбинират работата на двигателя, скоростната кутия и 4х4 задвижването. Освен настоящите Sport, Normal, Off-Road, Baja и Rock Crawl, са добавени Slippery (за сняг и поледици) и Tow/Haul (за теглене на ремарке или превоз на тежък товар).

Налична е и нова изпускателна система, която променя звука си в зависимост от избрания режим (Quiet, Normal, Sport или Baja).

Салонът е изцяло обновен, като акцент са дигиталното инструментално табло и новата мултимедийна система на Ford. Продажбите на модела стартират през лятото, като както и досега той ще се предлага само с двойна кабина. Догодина се очаква и версия с V8 бензинов двигател.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:07 1
+ 0
- 0
sffsdf38065
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.