23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Пет неща, които не бива да правим с новата кола (видео)

Купуването на нова кола не е като да си вземеш нови маратонки. За много хора това е много голямо събитие в живота. Ето, че сте събрали пари, подписали сте договора, изчакали сте с нетърпение чисто новият Ви автомобил да пристигне и затваряте вратата, тръгвайки от паркинга на шоурума. Можем да се обзаложим, че в първите километри вълнението води до изключително внимание към всеки компонент на автомобила. Как обаче трябва да караме своя нов автомобил в първите дни, за да сме сигурни, че разработваме новия двигател правилно?

Във видеото ще видите петте съвета на Джейсън Фенски, който много обосновано прокарва теорията си за плавно разработване, без агресия. Някои хора твърдят, че трябва още в началото да стъпите на педала на газта, сякаш крадете колата. Според Фенски обаче това съвсем не е така. Неговите съвети са:

1. Не давайте пълна газ
2. Не влизайте в червената зона на оборотомера
3. Не използвайте автопилота
4. Избягвайте кратките дистанции, в които двигателят не може да загрее
5. Не теглете нищо с колата

По правило всеки производител дава насоки на собствениците за експлоатация. Дори при спортните автомобили първите километри трябва да бъдат в по-спокойно темпо, за да може всички компоненти да се напаснат добре, без това да води до изменения в процеса на използване на горивото.

За Nissan GT-R например производителят препоръчва през първите 500 км водачът да не натиска повече от 50% педала на газта и да не надвишава 3500 об/мин. При Chevrolet Corvette указанията са през първите 750 км да не се надвишават 4000 об/мин и да не се кара с пълна газ.

Има разбира се и изключение на правилото. Един от най-горещите автомобили за 2016 година - Acura NSX бива доставяна на новите собственици с разработен в продължение на 400 км двигател, за да може купувачът да запали гумите с кеф още преди да е махнал найлоните от седалките.

За тези, които не са стигнали до нивото да карат такъв спортен автомобил обаче е хубаво да се вслушат в думите на Джейсън Фенски. Защото от първите 1000 километра на автомобила Ви вероятно зависи как той ще Ви служи през целия си живот.

Подробните обяснения на специалиста можете да откриете във видеото:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:58 1
+ 0
- 0
sffsdf19506
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.