30 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Пластмасов разпределителен вал за ДВГ? Да, възможно е!

Снимка: Fraunhofer-Institut für Chemische Technologie

Компонентите на автомобилните двигатели общо взето се конструират от метал, най-често стомана и алуминий. Но съвсем скоро за това може да има алтернатива, по-специално при производството на разпределителни валове.

Специалисти от Института по химични технологии Фраунхофер (ICT), Германия, представиха разпределителен вал за автомобилни двигатели от пластмаса. Компонентът, по-точно, е изработен от армирани влакна на термоактивна пластмаса, с усилващи елементи от алуминий. Модулът, според създателите му, е способен да издържи на въздействието на химическите вещества и механичните натоварвания, възникващи по време на работата на мотора.

От ICT отбелязват, че използването на пластмаса вместо традиционния алуминий, би позволило поевтиняване на автомобилните двигатели, а модулната конструкция на техния проект би дала възможност за опростяване на процеса по асемблиране на един агрегат. В допълнение, пластмасовия елемент понижава центъра на тежестта на ДВГ и сваля разхода на гориво.

Новият разпределителен вал е създаден в немския институт, съвместно с доставчика на автомобилно оборудване Mahle и автомобилния концерн Daimler, произвеждащ Mercedes-Benz. Прототипът е минал през над 600 часа тестове на стенд, монтиран в реален двигател с вътрешно горене. Тестовете са потвърдили надеждността на елемента, както и способността му да намали шума и вибрациите на мотора по време на работа.

Все още не са ясни перспективите по внедряване на пластмасовия разпределителен вал в серийното производство на двигатели. Но и от Mahle, и от Daimler заявяват, че проучват активно възможностите.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:10 3
+ 0
- 0
sffsdf36983
+ 4
- 0
Най-многото шум от двг идва от ауспуха, на второ място е смукателната система, на трето - разпределителния вал.
Щом шуми - значи се блъска някъде.
Умората на материалите е известен в машиностроенето проблем.
Стоим, чакаме.
+ 5
- 0
Преди има-няма 5 години разглобявах двигател на нещо дребно, вредно и китайско - тревокосачка ли, генераторче ли - и с изненада установих че разпределителният вал е направен от полиамид. Всякакви други недостатъци и проблеми имаше гадната машинка, но не и прекомерно износване на разпределителния вал.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.