29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Porsche Cayenne с рекорден преход от Нордкап до Иглен нос

Експедицията The Longest Drive успешно реализира проекта си "Целувката на два океана", след като с дизелов Porsche Cayenne преодоля разстоянието от най-северната точка на Европа - Нордкап, до "края" на Южна Африка - Иглен нос за 8 дни 21 часа и 3 минути. Така, неофициално можем да твърдим, че падна рекорда на немския пътешественик Райнер Зейтлов, който измина същия маршрут, само че с дължина 19 000 км за 9 дни, 4 часа и 8 минути.

Общата продължителност на маршрута от Северна Европа до южния край на Африка бе 17 450 км, с уточнението, че от Истанбул до Тел Авив всъдеходът Porsche Cayenne e бил превозен със самолет. Иначе, маршрутът на експедицията премина през Норвегия, Швеция, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Турция преди въздушния лифт. След превоза до Израел, отборът мина през Египет, Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия и Ботсвана, преди да влезе в Южна Африка за финалния преход до Иглен нос.

За да бъде по-честен рекордния пробег, след полета до Тел Авив всъдеходът е прекарал на паркинг 19 часа и 10 минути, което симулира придвижване на собствен ход от Турция до Израел. Всяко спиране за зареждане на бензиностанция е траело средно по 8 минути, а средната скорост на автомобила е била 90 км/ч. Така, международният отбор, съставен от датчанина Ян Калмар, южноафриканецът Шон Нийл и литовеца Витолдас Милус подобри рекорда на Зийтлов и екипа му с Volkswagen Touareg, с повече от 7 часа.

Автомобилът, с който екипът на The Longest Drive извърши своя рекорд, е сериен дизелов Porsche Cayenne, с мощност 245 к.с. Единствените доработки по луксозния всъдеход са допълнителен резервоар с обем 200 литра, усилване на окачването и предпазна клетка. В купето модификациите включват монтиране на хладилник и обособяване на спално място, където един от тримата участници да може да почива, докато другите двама карат.

Освен поставянето на рекорд, целта на експедицията The Longest Drive е също така да се помогне на благотворителната организация Farm Africa, която се бори да сложи край на гладуването и бедността на Черния континент. Организацията подпомага някои от най-бедните земеделци в Африка, които да могат да изкарат повече продукти от земята си и така да успеят да изхранват семействата си и да образоват децата си.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:20 1
+ 0
- 0
sffsdf11438
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.