15 юли 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Притеснявате се да карате през зимата? Ето няколко полезни съвета

Навлязохме в най-предизвикателния сезон за шофиране и зимата кара много от нас да бъдат неспокойни при мисълта да карат колата си. Статистически, шансът за пътнотранспортен инцидент при неопитните шофьори е многократно по-висок. Но дори и начинаещите могат да се наслаждават на времето зад волана, когато колата и гумите им са в добро състояние.

"През зимата има големи разлики в метеорологичните условия, а промяната при сцеплението на сняг и лед могат да изненадат неопитните водачи. Видимостта често е по-слаба, а кишата и суграшицата оказва силно влияние върху управлението на автомобила и спирачния път", споделя Мика Кууси от Nokian Tyres.

Младите шофьори изпитват затруднения, когато се включват в автомобилния трафик. Много от тях карат рядко. Кратките пътувания между дома и магазините не допринасят особено за натрупване на шофьорски опит в зимни условия.

"Хора, които шофират по-рядко, често имат проблем с предизвикателните маршрути и с различните метеорологичните условия. Шофирането в центъра на града, в задръстване, паркирането и карането по тъмно, изглеждат страшни за новите шофьори", обяснява Кууси.

Контролът на автомобила се подобрява с опита

Според Европейската Комисия, шофьорите на възраст между 16 и 24 години много по-често попадат в статистиките за катастрофи и смъртност на пътя. Рискът да попаднат в автомобилен инцидент за тях е от два до три пъти по-висок, отколкото за по-опитните водачи. Инцидентите, свързани с млади шофьори, често са причинени от загуба на контрол или превишаване на скоростта и е по-вероятно да се случат през нощта.

Състоянието на автомобила и познаването на неговите характеристики оказват значителен ефект върху безопасността. Младите шофьори често карат по-стари коли, които нямат съвременни системи за сигурност. Вместо втората семейна кола, по-добре дайте на разположение на младия шофьор автомобил, който е възможно най-безопасен.

"Дори и при по-новите модели автомобили е нужно да знаете как ще се държи колата ви в по-екстремни ситуации. Например, връщането във вашата лента, след като сте изпреварили друга кола, е типичен сценарий за загуба на контрол в зимни условия", споделя Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres.

Дражик ни напомня, че дори и автоматичните системи за сигурност на големи SUV модели не могат да поддържат теглото на автомобила на хлъзгав път, ако скоростта е твърде висока.

Когато шофирате рядко, добре поддържаните гуми са най-безопасният избор

В допълнение към това, че неопитните шофьори трябва добре да познават автомобила си, те трябва да обръщат специално внимание и на гумите. Дражик препоръчва шофьори с по-малко опит да избират най-добрият и най-нов модел.

"Най-новите модели гуми винаги ще предоставят по-добро сцепление, а актуалните нововъведения ще ви предоставят по-добро усещане за контрол и безопасност, когато карате по хлъзгави пътища. Новите гуми, логично, са в добро състояние, но въпреки това, е препоръчително да проверявате дълбочината на протектора редовно, за да бъдете сигурни. Много е важно, също така, да поддържате правилно налягане в гумите", напомня Дражик.

Мартин Дражик и Мика Кууси, които имат дълги и успешни кариери в сферата на автомобилите и автомобилните гуми, искат да окуражат плахите шофьори:

"Особено в зимно време, можете и е нужно да бъдете особено внимателни, когато сте в трафика. Единственият начин да се научите да карате кола, е като шофирате".

Карайте смело! – Съвети за неопитните шофьори:

• Можете да натрупате необходимата увереност само чрез опит. Празните паркинги, например, ви позволяват да тествате автомобила си в различни ситуации. Можете, също така, да се запишете в училище по кормуване дори и вече да имате шофьорска книжка.

• Трябва редовно да се упражнявате да карате на хлъзгава настилка, за да знаете как ще се държи колата ви, ако поднесе. Пистите, изградени върху ледени езера, са най-подходящи за тази цел. Ако е нужно, можете да посещавате и специални тренировъчни писти. Все пак, често те са много по-хлъзгави и не предоставят същото усещане както снега или леда в реални условия.

• Спокойното завиване е ключов елемент. Вместо да се паникьосвате, да скачате на спирачките и да се вдървявате като заключвате раменете си, трябва да следите за подходящите зони, към които да насочите автомобила си и да се опитате да запазите контрол дори и в случай, че нещо ви изненада.

• Проверката на налягането на гумите от време на време може да изглежда като нещо незначително, но всъщност тя може да се окаже изключително важна по време на екстремни условия. Автомобилите с неправилно налягане могат да се държат странно на пътя по време на маневри с висока скорост. Как да проверите налягането в гумите си.Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf33997
 
Още от : Новини
11 юли 2024 в 14:470
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.