20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Renault Sport празнува 40 години с уникално Clio R.S. 16

По случай своя 40-ти рожден ден и завръщането си във Формула 1, Renault Sport представи концептуален "хот хеч" Clio R.S. 16, който демонстрира опита на спортното подразделение на френския автопроизводител. Свръхнаточеното Cilo използва най-мощния двигател от гамата на Renault, и се откроява с цветовете на болида R.S. 16 F1, откъдето идва и името му.

Renault Clio R.S. 16 ще бъде представено този уикенд по време на Формула 1 Grand Prix в Монако този уикенд, а пилотът на Renault Sport Formula One Team Кевин Магнусен подкара уникалната бегачка на трасето на Ф1, за да подчертае връзката между пистовата и шосейна природа на бегачката.

“Целта ни бе да направим концептуален модел с наистина изключителни динамични параметри,” отбелязва Патрис Рати, Управляващ директор на Renault Sport Cars и ръководител на проекта. Според думите на неговите служители, той е и основният мотиватор на екипа. “На хартия, създаването на Clio R.S., задвижван от нашия най-мощен двигател – а именно 2,0-литровият двигател с мощност 275 к.с. и максимален въртящ момент 360 Нм – бе изключително привлекателна идея, но трябваше да се уверим, че бе осъществима.”

Благодарение на нови работни процедури, включващи екипи от света на моторния спорт и серийните автомобили, инкубационният период на най-спортния за всички времена шосеен модел на Renault Sport отнема само пет месеца.

Намирането на идеалния начин за поместване на двигателя, трансмисията и охлаждащата система на Mégane R.S. 275 Trophy-R, е съществено предизвикателство. Изпускателната система също е ревизирана като функция от потенциала на двигателя, докато окачването е така конфигурирано, че да отговаря на невероятните динамични параметри. Специално внимание е отделено и на генерирания от автомобила звук, като е избрана двойната ауспухова система на Akrapovič.

Дизайнерския и разработващия екип са се справили доста успешно с ограниченията, присъщи на проекта Clio R.S. 16 (широчината на купето е увеличена с 60 мм, монтирани са 19-инчови джанти, а охлаждащата система на двигателя е оптимизирана), за да създадат изразителната спортна визия. Резултатът е подсилен от карирания LED R.S. VISION светлинен подпис, който се отличава с изключителна, многостранна рефлекторна технология.

Запазената марка на Renault Sport, жълтият цвят Sirius, е комбиниран с гланцирани черни детайли, за да отразяват цветовата схема на болида R.S.16 F1 на Renault Sport Formula One Team. След представянето пред публика по улиците на Монако, следващото официално появяване на автомобила ще е по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, Западен Съсекс, Великобритания, на 23-26 юни.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:19 1
+ 0
- 0
sffsdf11658
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.