20 юли 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

Руският Катомобил е първият автомобилен катамаран

От тази съветска амфибия са създадени малко бройки, чиято история е обвита в мистерия

Когато стане въпрос за автомобилни амфибии, изненадите не са особено желани. Достатъчно впечатляващ е факта, че можеш да нагазиш във водата и да отплаваш към залеза. Руснаците обаче обичат изненадите.

Запознайте се с Катомобил - амфибия, създадена в Съветския съюз от братя Демидови. Колкото и дълбоко в дебрите на интернет да се разровите, едва ли ще намерите кой знае каква информация за инженерното дуо. Но не историята на създателите на тази кола е най-интересната част.

Катомобил е катамаран, като се смята, че това е единственият автомобилен катамаран в света!

Отстрани на купето са прикрепени два големи понтона, които осигуряват плаваемостта на машината, а отпред физиономията й прилича на нещо като автомобилна морска звезда.

Според един от многото съмнителни източници на информация, колата ползва много части от Запорожец 966, което звучи повече от логично. Говори се, че целият този разкош се задвижва от боксерен двигател на Renault, разполагащ с 45 к.с. Друго предположение съобщава за боксерен 2-цилиндров двигател от мотоциклет Урал, оборудван с охладителна система от ЗАЗ 966 и допълнителен охладител на маслото.

Купето е изработено от фибростъкло, а доколкото се вижда от снимките, влизането и излизането от интериора се извършва през страничните стъкла, които се отварят нагоре. Оказва се, че е възможен и демонтаж на понтоните, коeто би улеснило придвижването и достъпът до кабината, в случай че собственикът не предвижда навлизане във водоем или река.

Вътре има място за четирима, теглото на машината е 900 кг, а полезният това е 300 кг.

Ако съдим от дизайна, предполагаме, че двигателят е разположен в задната част, а витлото е свързано директно към коляновия вал. За съжаление, информация по този въпрос липсва.

Произведени са много малко бройки от Катомобил-а в периода 1966-1974 г., но не е известно дали някоя от тях е оцеляла до наши дни.Рейтинг :
09.09 2023 в 06:35 3
+ 0
- 0
sffsdf1971
Петър 17.08 2015 в 23:16 2
+ 7
- 0
Това немското е плуващо, а хората пишат за катамаран, има разлика...
Volkswagen Schwimmwagen 17.08 2015 в 15:07 1
+ 2
- 1
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Schwimmwagen
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.