29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

С два нови рекорда The Iron Knight е най-бързият камион в света (видео)

The Iron Knight на Volvo Trucks счупи два рекорда и вече е най-бързият товарен автомобил в света. Той подобри най-добрите постижения за скорост при стартиране от спряло положение в категориите 500 и 1000 метра. Новият рекордьор е създаден по поръчка, с изключение на двигателя и вече легендарната трансмисия на Volvo Trucks - I-Shift Dual Clutch.

The Iron Knight на Volvo Trucks с 2400 к.с., шофиран от Бойе Овебринк, вече държи световните рекорди за скорост на разстояние 500 и 1000 метра. По време на работата си по товарния автомобил екипът експерти от Volvo Trucks откри иновативни начини за обединяване на технологията и дизайна.

„Това показва, че нашата трансмисия I-Shift Dual Clutch има огромен потенциал и няма да ви изостави в екстремни условия. Фактът, че новият световен рекордьор използва съвсем същата скоростна кутия като тези в серийно произвежданите камиони Volvo FH, е нещо, с което наистина се гордеем", обясни Клас Нилсон, президент и изпълнителен директор на Volvo Trucks.

Със средна скорост от 169 км/ч и време 21,29 секунди The Iron Knight на Volvo Trucks счупи международния рекорд за скорост при стартиране от спряло положение на 1000 метра. Той подобри и съответния рекорд за разстояние от 500 метра със 131,29 км/ч и 13,71 секунди. Рекордният пробег беше поставен на затворена тестова писта в северна Швеция.

„Специалисти от няколко различни отдела на Volvo Trucks работиха в тясно сътрудничество, за да създадат камион с ненадмината ефективност. С изключение на силовата линия от Volvo Trucks, която е сърцето и душата на The Iron Knight, ние създадохме товарния автомобил ръчно от самото начало. Фактът, че успяхме да поставим не само един рекорд, а цели два, е удивителен", казва Олоф Йохансон, механик във Volvo Trucks.

Зад волана на The Iron Knight беше Бойе Овебринк, който има над 30-годишен опит в състезанията с леки и товарни автомобили. Той вече е счупил пет рекорда за скорост, а през 1994 г. става европейски шампион в състезанието с камиони.

The Iron Knight на Volvo Trucks може да бъде описан с една единствена дума - съвършенство. Той е с красива външност, а когато натиснете здраво газта, усещате мощност без аналог. Това е третият товарен автомобил-рекордьор, който шофирам, и не мога да си представя по-добър наследник на „Wild Viking" и „Mean Green", казва Бойе Овебринк.

Тестовете бяха извършени в „Skellefteå Drive Center" - бивше летище край Шелефтео в северна Швеция. Рекордът за скорост беше наблюдаван и одобрен от международната асоциация по автомобилни спортове FIA. Товарният автомобил измина разстоянието в двете посоки. Средното време и скорост бяха изчислени на базата на двата пробега. Рекордният резултат, признат от FIA, е средната скорост от двата пробега.

The Iron Knight - товарният автомобил, който чупи световни рекорди е с 2400 к.с., въртящ момент 6000 Нм и тегло 4,5 тона, като има съотношение на мощността към теглото над 0,5 к.с./кг. Двигателят D13, който е значително модифициран е с интеркулер с водно охлаждане и четири турбокомпресора. Трансмисията I-Shift Dual Clutch поддържа предаването на въртящ момент по време на смените на предавките. С изключение на усиления съединител (дисковете са от синтерован материал), The Iron Knight използва същата скоростна кутия, като монтираната на серийно произвежданите камиони Volvo FH. Електрониката е сведена до минимум, за да се намали теглото на товарния автомобил. Софтуерът е препрограмиран, за да даде възможност за постигане на високата ефективност. Кабината е изработена от фибростъкло и аеродинамичните й характеристики са оптимизирани. Страничните спойлери имат големи отвори за подаване на студен въздух към двигателя.

По време на рекордните пробези The Iron Knight достигна върхова скорост от 276 км/ч.

Предишни автомобили на Volvo Trucks, които са чупили световни рекорди:
- 2007: „The Wild Viking" (1600 к.с.) счупи световния рекорд при стартиране
от спряло положение за разстояние 0-1000 метра със средна скорост 158,8 км/ч.
- 2010: Рекордът на това разстояние бе счупен от „NH D16" (1800 к.с.), който постигна средна скорост 166,7 км/ч.
- 2011: Хибридният камион „Mean Green" (дизелов двигател с мощност 1800 к.с. и с електромотор с 300 к.с.), постави нови рекорди на 0-500 и 0-1000 метра от спряло положение, със средна скорост съответно 115,3 км/ч и 152,2 км/ч.
- 2012: „Mean Green" се сражава в категория 1000 метра с летящ старт и постави нов рекорд със средна скорост 236,6 км/ч.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 1
+ 0
- 0
sffsdf15399
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.