25 май 2024
Категории
 •  Автомобили
 •  Мотоциклети
 •  Лекотоварни
 •  Тежкотоварни
 •  Хоби
 •  Иновации
 •  Ретро
 •  Лица
 •  Премиери и изложения
 •  Тунинг и прототипи
 •  Хора и пътища

След Африка, роден ентусиаст покорява Антарктика с проекта си Six-A

Александър Костадинов, маркетинг директор в Мото-Пфое и създател на проекта Six-A, се отправя на своята втора мащабна експедиция. След като през 2012 година, Александър направи пътешествие от София до Иглен нос в Южна Африка с Land Rover Defender, сега приключенецът се отправя към Антарктика.

Този път ентусиастът от България ще ни запознае с предизвикателствата на живота в Антарктика, като ни разкрие магията на един от най-екзотичните географски региони на планетата, обхващаш континента Антарктида и островните територии в Южния океан. Районът се отличава с най-ниските средни температури, най-силните ветрове и най-голямата средна надморска височина в света. Годишните валежи са едва 200 mm по крайбрежието и далеч по-малко във вътрешността. Това е и най-студеното място на Земята, като на 08 декември 2013 г. в Антарктида е регистрирана рекордно ниската температура от -91,2° по Целзий.

Слънчевите изгаряния често създават здравословни проблеми, защото снежната повърхност отразява почти всички ултравиолетови лъчи, които попадат върху нея. В района на Антарктика могат да оцелеят само приспособените към студа растения и животни като пингвини, перконоги, бавноходки, акари, много водорасли и други микроорганизми, както и някои представители на тундровата растителност.

Макар в района да няма много постоянни жители, по всяко време там пребивават редица научни работници от различни държави, живеещи в станции, в които се извършват изследвания в различни области на науката. България установява своето постоянно присъствие в Антарктика през 1988 г., когато е построено българското убежище на о. Ливингстън, обявено за база и наименувано „Св. Климент Охридски“ през 1993 г.

По пътят си към Антарктика българинът приключенец ще има шанса да посети и някои от най-екзотичните местности в Южна Америка, сред които Сантяго, Великденския остров и Пунта Аренас. В рамките на 3 седмици изследователят ще трябва да се нагажда от изключително топло време с очаквана температура в Чили от +31° до една от най-студените точки в света – Антарктика. Много интересни снимки и разнообразна информация от експедицията може да намерите в следващите дни на обновения сайт www.six-a.net, който е във финална фаза на пускане.

Припомняме, че през 2012 г. се състоя първата част от експедициите, залегнали в Six-А. Тогава за 45 дни Александър Костадинов премина с автомобил Land Rover Defender близо 20 000 км през териториите на Египет, Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Замбия, Намибия и ЮАР. Епичното пътуване бе истинско предизвикателство към машината, екипировката и волята на мъжа, но и отлична възможност той да достигне отвъд предела на възможностите си, пресичайки най-изискващия и труден континент на планетата - Африка. Експедицията бе и предизвикателство към всеки човек, търсещ позитивизъм, приключение и пионерски дух.

Експедициите в Африка и Антарктика са част от цялостен проект за пътувания, като следващите набелязани точки са Азия, Австралия, Северна и Латинска Америка. От там идва и името на проекта – Six-A (шест А). Повече интересна информация за експедициите може да намерите в близките дни на сайта www.six-a.netРейтинг :
09.09 2023 в 06:31 1
+ 0
- 0
sffsdf5767
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.