29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това е новият Land Rover Discovery (галерия и видео)

Land Rover използва гигантска LEGO реплика на Тауър бридж в Лондон за да представи петото поколение на всъдехода Discovery, който пък бе представен от сървайвър звездата Беър Грилс. Самата творба от детския конструктор се състои от 5 805 846 части, като е строена в продължение на няколко месеца и постави нов рекорд за "Гинес". Освен емблематичния мост, в композицията е включена зона за езда, традиционна сцена от британски пикник, пожарна и, разбира се, диво кътче, като тези, които Беър Грилс посещава. Това което дебютира до композицията, обаче, е по-важното нещо за нас - Land Rover Discovery V.

Поколение 5 на легендарния британски SUV е изцяло променено спрямо предшествениците си - с нов дизайн, нова платформа и десетки иновации. Производителят, обаче, но обещава, че Discovery 5 е все така способен оф-роудър.
Новата визия на всъдехода е изцяло в духа на съвременния дизайнерски език на марката - лъскав, неподправен и корав автомобил, който няма почти нищо общо с квадратититя си предшественици. Изваяните предни светлини и по-сериозната предна решетка са в основата на новия дизайн. Двата компонента оформят една доста по-агресивна предница, която го доближава до по-високо позиционирания Range Rover.

Новият дизайн се налага и в страничните панели, както и в новооформената задна част на модела, където виждаме също изцяло нови LED светлини. Вратата на багажника вече е цяла, а не разделена на две части, но също обещава лесен достъп до товарното отделение. Новият дизайн е довел до по-нисък коефициент на съпротивление от 0.35 Cd, което от своя страна е допринесло за по-голяма ефективност и икономичност.

В интериора на новия Land Rover Discovery V виждаме доста интелигентни и модерни решения. Сред най-важните е новата модулна система на седалките от втория и трети ред Seat Fold, която позволява конфигурацията на местата да става от централния панел или от приложение за смартфон, което бе демонстрирано от Беър Грилс при скок с парашут, впрочем. Функцията Auto Access Height обещава по-лесен достъп до салона, като автоматично сваля купето на джипа с 4 см.

Много интересна и полезна е гривната Activity Key, която замества ключа на автомобила. С доближаването й до буквата D от надписа на багажника, колата се заключва автоматично, като оригиналният ключ се деактивира, дори и да остане във всъдехода. Новото "Диско" идва също и със система за полуавтономно управление, което ще помага на водачите.

Както и при другите модели на британците, новият Land Rover Discovery 5 е "минал на диета", като използването на алуминий е намалило теглото на джипа с до 480 кг и също спомага за подобрен разход и пътно поведение. Въпреки това, джипът може да тегли ремарке с товар до 4,5 тона, а за по-безопасния превоз спомага функцията Advanced Tow Assist.

Двигателната гама на новия всъдеход ще се състои от ново поколение 4- и 6-цилиндрови бензинови и дизелови агрегати, като използването на "четворка" е генерална новост за всъдехода. Новият двулитров 4-цилиндров дизелов агрегат Ingenium ще е с мощност от 180 к.с., а във версията си с битурбо ще осигурява цели 240.По-големият му 6-цилиндров събрат пък доставя 258 к.с. и 600 Нм. Феновете на бензина ще могат да заложат на 3-литровия агрегат със суперчарджър, който постига 340 к.с. и 450 Нм. Който и вариант да бъде избран, той ще е куплиран с 8-степенна автоматична скоростна кутия ZF.

Естествено, новото поколение Land Rover Discovery ще трябва да се докаже и като способен оф-роуд модел. Затова ще му помогнат клирънс от 238 мм и възможност за газене в почти метър вода (90 см ако трябва да сме точни). Управлението на 4х4 системата Terrain Response 2 с бавни предавки и многобройни настройки за различни терени обещава много добро представяне извън пътя. На помощ ще идва и системата All-Terrain Progress Control, която може да бъде програмирана да поддържа автономно ниска скорост при преодоляване на по-сериозни оф-роуд препятствия, за да може водачът да се фокусира основно върху волана.

Разбира се, знаем, че новият Discovery 5 ще се използва повече на пътя, а не извън него. За по-доброто пътно поведение, както и за сигурността се грижат куп нови системи за безопасност и асистиране на водача като адаптивен круиз контрол, разпознаване на знаците, предупреждение за напускане на лента, усещане на умора у водача, система с камери, следящи околната среда, асистент за дългите светлини и много други.

Новият Land Rover Discovery V ще е на пазара през пролетта на 2017 година, като цената у нас се очаква да започва от около 90 000 лв.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:09 2
+ 0
- 0
sffsdf16857

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:04 1
+ 0
- 0
sffsdf16857
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.